Over sporen lopen zorgt elke dag voor meer dan drie uur vertraging

Langs de sporen wandelen of ‘trespassing’ zorgt niet enkel voor dramatische incidenten, het fenomeen leidt ook elke dag tot meer dan drie uur vertraging.  Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Infrabel dat Metro kon inkijken.

Een vaststelling die Jos Decelle, de PUMA van Infrabel – lees: de Punctuality Manager – omschrijft als “betreurenswaardig, maar vooral vermijdbaar”. De vertragingen als gevolg van trespassing worden stilaan zorgwekkend: alleen al in de eerste vier maanden van 2014 zorgden de 527 vastgestelde incidenten (ongevallen op overwegen, botsingen met personen en de aanwezigheid van mensen langs de spoorweg) voor maar liefst 924 uur vertraging. Ter vergelijking: in diezelfde periode waren (menselijke) signalisatiefouten goed voor 86 uur vertraging.

Weersomstandigheden veroorzaakten op hun beurt 131 uur vertraging. Trespassing vertegenwoordigt op z’n eentje 8,2% van het totale volume van vertragingen op het Belgische spoorwegnet. “Iedereen houdt zich aan de verkeersregels, maar de spoorwegregels worden compleet vergeten of genegeerd. Sinds enkele jaren zien we een verandering in het gedrag van de reizigers. Een algemene onverschilligheid, een banalisering van het gevaar en een gebrek aan respect voor de regels. Dat leidt tot heel wat schade en vertragingen die hadden kunnen vermeden worden”, zegt de woordvoerder van Infrabel, Arnaud Reymann.

Met zijn nieuwe campagne die het begin juni lanceerde, benadrukt Infrabel het belang van de medewerking van de reizigers om drama’s te voorkomen en om de stiptheid van de Belgische treinen te verbeteren.