De 10 beste snacks voor achter je bureau

Wat je eet beïnvloedt niet enkel je gewicht en je gezondheid, het heeft ook een effect op je productiviteit.

“Als je een maaltijd neemt met veel vet en suiker, dan zal je je nadien slaperig en vermoeid voelen”, zegt Lisa De Fazio, diëtiste en expert in gezonde levensstijlen. “Vet voedsel vergt veel energie om af te breken in je maag en suiker geeft je een tijdelijk rush maar nadien zakt je energieniveau snel. Het kan er ook voor zorgen dat je maag overhoop ligt. Wie kan er nu productief zijn als dat allemaal aan het gebeuren is?”

“Tijdsgebrek is de voornaamste reden waarom mensen voor hun lunch snel een vettige hap gaan halen”, zegt diëtiste Nicole Maftoum. “Zo leren mensen slechte eetgewoontes en nemen ze ook steeds minder gezonde maaltijden van thuis mee.”

Gelukkig zijn er ook gezonde en eenvoudige alternatieven die ja kan eten op je werk. Wij sommen er tien op zodat je gezond en productief kan blijven tijdens je werkdag.

1. Amandelen

“Amandelen zijn een fantastische bron van proteïne en bevatten gezonde vetten. Ze bevatten ook de negen belangrijke voedingstoffen zoals vezels, vitamine E  en eiwitten”, zegt Maftoum.

2. Vers fruit

“Vers fruit zit boordevol mineralen en vitaminen en bevatten veel natuurlijke zoetigheid. Ze zijn ook een fantastische bron van antioxidanten die zorgen voor een beter immuunsysteem en een betere prestatie op het werk”, volgens Maftoum.

3. Gedroogd fruit

Dry_fruit

Als je vers fruit eventjes beu bent, kan je verandering brengen met gedroogd fruit zoals rozijnen, gedroogde abrikozen of bananen. Gedroogd fruit is zoet en bevat veel vezels en kalium.

4. Yoghurt

Veel yoghurt wordt gemaakt met goede bacteriën die een positieve werking hebben op je darmen. Yoghurt bevat ook probiotica, proteïne, vitamines en magnesium.

5. Tomatensap

Wanneer je denkt dat je honger hebt of suiker nodig hebt, heb je soms gewoon dorst. Tomatensap is een pak gezonder dan frisdranken en bevat net iets meer smaak dan water.

6. Een hardgekookt ei

EGG

Een hardgekookt ei is een ideale manier om snel wat proteïne binnen te krijgen, waardoor het hongergevoel verdwijnt en je bloedsuikerspiegel zal stabiliseren. Let wel op dat je je collega’s niet lastig valt met de geur.

7. Een bevroren banaan

Een bevroren banaan is de ideale variatie op een ijsje. Het bevat minder suiker en vet dan ijs maar genoeg glucose om je hersenen optimaal te laten werken.

8. Zoute krakelingen

Pretzel

De kleine zouten koekjes lijken op het eerste zicht niet gezond maar ze bevatten niet veel vet en geven je een dosis koolhydraten waardoor je er weer tegenaan kan tot de volgende maaltijd.

9. Droge ontbijtgranen

De hersenen halen bijna al hun energie uit glucose, de belangrijkste simpele suiker in het menselijke metabolisme. Voedsel met een lage glycemische index zoals zemelen zorgen voor een trage maar constante stroom van glucose waardoor je je beter kan focussen.

10. Rauwe groentjes en hummus

Rauwe groentjes zoals wortelen geven je iets om op te kauwen en bevatten belangrijke voedingstoffen. De kikkererwten in hummus zorgen voor calcium, ijzer, proteïne en vezels. Ze zorgen er ook voor dat je bloedsuikerspiegel niet te snel zal stijgen.