Nieuwe realityshow toont moeders die zonder dokter in het wild bevallen

Woensdag kondigde de zender Lifetime een nieuw concept aan voor een realityshow. Het idee achter het nieuwe programma is dat een filmcrew beelden schieten van vrouwen die in de natuur bevallen, zonder dokter of zonder verdoving.

De show zou geïnspireerd zijn op een Youtubefilmpje (niet voor gevoelige kijkers) van kanaal ‘BirthinNature’. Op dat kanaal staat slechts één video, van een vrouw die omringd door haar familie een baby baart aan een beek. Meer dan 20 miljoen mensen bekeken de video al, dus misschien heeft Lifetime een gat in de kijkersmarkt gevonden.

Critici zeggen dat het gevaarlijk voor moeder en kind is om te bevallen zonder enige professionele begeleiding. Eli Lehrer, vice-president bij Lifetime, reageert daarop door te zeggen dat “we extreme voorzorgen nemen om ervoor te zorgen dat moeder en kind veilig zullen zijn. De aanwezigheid van onze televisiecrew zorgt er al voor dat de bevalling veiliger is dan wanneer de moeder het alleen zou doen. Kandidaten aan ons programma moeten ook al minstens één kind gehad hebben”, zegt Lehrer.

Andere critici vrezen dat dit andere moeders zal aanzetten om hun kind zo op de wereld te zetten en in hun geval zal er geen televisiecrew bij zijn die hen kan helpen. “We hebben al niet veel kandidaten en ik denk niet dat dit een beslissing is die veel mensen impulsief zullen nemen. Ik denk niet dat we hier een trend starten”, besluit Lehrer.