5 gewoontes van mensen met opmerkelijke wilskracht

Wilskracht is iets dat iedereen kan gebruiken. Andere mensen hebben misschien meer zelfdiscipline of kunnen beter aan verleidingen weerstaan dan jij maar dat betekent niet dat ze geboren zijn met meer wilskracht. Ze hebben gewoon geleerd om hun wilskracht beter aan te wenden. Dat kan jij ook. We geven je vijf tips om jouw wilskracht beter aan te wenden.

1. Beperk de hoeveelheid keuzes

We hebben allemaal maar een beperkte mentale energie. Hoe meer keuzes je op een dag moet maken, des te moeilijker het wordt voor je brein. Na een tijd word je impulsief en roekeloos en maak je foute keuzes maar het is alsof je er niet aan kan doen. Dat komt doordat je geen mentale energie meer hebt om verstandige keuzes te maken. Je zal betere keuzes maken als je minder keuzes moet maken. Neem als voorbeeld dat je minder frisdrank en meer water wil drinken. Zorg dan dat je altijd water binnen handbereik hebt zodat je niet naar de koelkast moet, waar je de keuze moet maken tussen water en frisdrank. Keuzes zijn de vijand van wilskracht dus als je je keuzes beperkt of makkelijker maakt, hoef je ook minder mentale energie te gebruiken.

2. Maak vandaag keuzes voor morgen

Het is ook makkelijker om verstandige keuzes te maken als ze niet meteen genomen moeten worden. Maak ’s avonds enkele gemakkelijke keuzes voor de volgende dag en zorg dat je die de volgende dag makkelijk kan invullen. Kies bijvoorbeeld al wat je zal eten en haal de ingrediënten eventueel al in huis. Daardoor heb je de volgende dag meer energie en tijd voor de belangrijke zaken.

3. Doe de moeilijkste dingen eerst

Je hebt ’s morgens het meeste het mentale energie. Dit onderzoek bewijst dat. Uit dat onderzoek blijkt dat rechters die moeten beslissen over vrijlatingen met borgtocht ’s morgens meer gunstige vonnissen geven. Tegen lunchtijd valt dat aantal sterk terug. Andere factoren dan de feiten zouden geen invloed mogen hebben op die rechters maar dat is wel het geval. Naarmate de dag vordert worden ze mentaal steeds vermoeider waardoor het moeilijker wordt om belangrijke beslissingen te nemen. Beslis wat de belangrijkste en moeilijkste dingen zijn en los die zo vroeg mogelijk op.

4. Neem regelmatig een rustpauze

Ondanks dat de rechters ’s morgens vaak gunstige vonnissen uitspraken, zakte dit tegen lunchtijd. Als je een grafiek tekent van hun beslissingen gaat dit op en neer, doordat ze pauzes nemen. Na de lunch kwamen er weer meer gunstige vonnissen. Het blijkt dat glucose een belangrijke factor is bij wilskracht. Je hersenen stoppen niet met werken wanneer je weinig glucose in je systeem hebt, maar het begint wel anders te reageren. Zo zullen je hersenen harder reageren op zaken die meteen belonen en minder rekening houden met de lange termijn. Eet gezonde maaltijden en snacks, je zal je beter voelen en zal betere beslissingen maken.

5. Herinner jezelf regelmatig aan doelstellingen op lange termijn

Je wilt bijvoorbeeld gewicht verliezen maar als je mentaal moe bent, zal je geneigd zijn om dat uit te stellen tot morgen. Mentale vermoeidheid zal ervoor zorgen dat je de makkelijkste keuze maakt, zelfs al is het de verkeerde keuze. Als je ervoor zorgt dat je herinnerd wordt aan je doelstellingen wanneer je op je zwakst bent, zal je toch de eerder de juiste keuze maken. Neem bijvoorbeeld iemand die een foto van zichzelf toen hij 15 kilogram meer woog op zijn koelkast plakte. Elke keer dat hij naar de koelkast gaat, herinnert hij zich waar hij vandaan komt en dat hij blij is dat hij dat gewicht verloren heeft. Bepaal op welke plaatsen of momenten je je doelstellingen wil opgeven en zorg dat je daar motivatie hebt om op het juiste pad te blijven.