Dit is de oudste broek ter wereld

Twee archeologen van het Duitse Archeologische Instituut in Berlijn hebben op de Yanghai begraafplaats een broek gevonden die waarschijnlijk één van de oudste bewaarde exemplaren is. De wollen broek is zo’n 3.000 tot 3.300 jaar oud en lijkt qua vorm op moderne paardrijbroeken.

De broek ondersteunt de theorie dat broeken werden uitgevonden door nomadische herders in Centraal-Azië om hun lichaam te beschermen en toch nog te kunnen bewegen terwijl ze op een paard rijden. Voorheen droegen mensen vooral toga’s, gewaden en tunieken. Maar toen paardrijden zich begon te verspreiden onder de mensheid, zo’n 3.400 jaar geleden, was een nieuw kledingstuk nodig dat nog beweging toeliet tijdens het paardrijden.

De twee mannen die gevonden werden op de Yanghai begraafplaats met broeken waren ongeveer veertig jaar oud. Waarschijnlijk waren herders en krijgers, want in één tombe vonden ze versierde teugels, een houten paardje, een strijdbijl en een lederen armband. De andere man was begraven met een zweep, een versierde paard staart en een boog.

Volgens de archeologen was de ontdekking van de broek een baanbrekende uitvinding in de geschiedenis van kleding.