Geen zin om af te wassen? Bak een eetbaar bord

De afwas is vaak het vervelendste karweitje aan een maaltijd. Maar de Iraanse industriële ingenieur Saeed Rahiminejad heeft daar de oplossing voor gevonden: een apparaat dat eetbare borden bakt.

De Bake.A.Dish is een project van de 26-jarige Iraniër, die een duurzaam alternatief zocht voor wegwerpborden. “Met de Bake.A.Dish kan je gepersonaliseerde borden en kommen maken en tegelijkertijd krijg je meer vezels in je dieet als je het nadien opeet. Het brood dat de Bake.A.Dish bakt is zo sterk dat het zelfs vloeistoffen zoals soep kan bewaren, als is de truc daarachter mijn geheim”, zegt Rahiminejad.

Door een tweedelige vorm in de machine is het mogelijk om heel wat verschillende borden en kommen te bakken. Het grootste bord dat je kan bakken heeft een doorsnede van 41 centimeter. Met een app bestuur je de Bake.A.Dish en kies je zelf hoeveel vezels en koolhydraten het bord moet bevatten.  De machine heeft enkel water en bloem nodig en loopt op zonne-energie. De Bake.A.Dish heeft voor een bord te maken minder water nodig dan je gebruikt om een bord af te wassen.

BakeADish2

Momenteel zoekt Rahiminejad naar financierders om de productie te kunnen beginnen. Bake.A.Dish is wel al genomineerd voor een Electrolux Design Lab 2014 award.