Met dit gadget raak je niets meer kwijt

Je sleutels en je portefeuille zijn objecten die zichzelf soms lijken te verstoppen, met een lange zoektocht tot gevolg. Tile wil daar nu verandering in brengen.

Tile is een klein apparaatje dat 20 dollar (15 euro) kost en dat je gemakkelijk kan bevestigen aan je sleutelring of ergens op kan kleven. Als je het voorwerp dan verloren hebt, kan je door middel van je smartphone het object terugvinden binnen een afstand tot 45 meter. Maar daar blijft het niet bij.

Als het object zich verder bevindt dan binnen een straal van 45 meter of gestolen is, kan je aan andere gebruikers vragen om met hun smartphone te zoeken naar jouw verloren object. Zo wordt Tile een soort sociaal netwerk voor verloren voorwerpen. Als het verloren object zich dan in de buurt van een smartphone bevindt die het object zoekt, zal die smartphone een melding geven.

in 2013 haalde Tile het nieuws als het meest succesvolle project op de crowdfundingsoftware ‘Selfstarter’. Het doelwit van 20.000 dollar werd in enkele minuten gehaald en in het totaal zamelde het project 2,6 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) in. Tegen het einde van het jaar had het bedrijf al bestellingen van 125.000 mensen voor 450.000 Tiles. Zelfs Steve Wozniak, de medeoprichter van Apple, heeft enkele Tiles besteld.

Tile is deze week begonnen met het verzenden van de eerste apparaatjes. Als het netwerk succesvol wordt, zal het moeilijk worden om ooit nog iets kwijt te spelen.