Vandaag is Bitcoin Pizzadag dankzij twee pizza’s die samen 4 miljoen euro hebben gekost

Vandaag viert de gemeenschap van Bitcoingebruikers de eerste keer dat de digitale munteenheid gebruikt werd om goederen te kopen.

Op 22 mei 2010 postte de Amerikaanse programmeur Laszlo Hanyecz op BitcoinTalk dat hij bereid was om 10.000 Bitcoins te betalen voor een pizza. Een gebruiker uit het Verenigd Koninkrijk ging in op zijn aanbod en bestelde twee pizza’s bij een Papa John’s bij Hanyecz in de buurt.

De twee pizza’s hadden een waarde van 25 dollar (18 euro), de waarde van een Bitcoin werd toen geschat op 0,003 dollar. Hanyecz betaalde toen dus ongeveer 30 dollar (22 euro) voor de pizza’s, maar omdat de digitale munteenheid toen haast nergens gebruikt werd, was deze vrijwel waardeloos. Omdat het de eerste keer was dat Bitcoin werd gebruikt om goederen te kopen, pizza in dit geval, werd de dag Bitcoin Pizza Day gedoopt.

Ondertussen is de waarde van Bitcoins de hoogte ingeschoten en de digitale munteenheid wordt tegenwoordig op meer plaatsen aanvaard. Momenteel is één Bitcoin 371,9 euro waard. Als Hanyecz zijn 10.000 Bitcoins niet had uitgegeven aan pizza’s had hij nu Bitcoins ter waarde van 3.719.000 euro.

De Belgische bestelsite pizza.be aanvaardt Bitcoins, dus het is mogelijk om in België Bitcoin Pizzadag te vieren.