Religieuze leiders in Maleisië willen het shirt van Manchester United verbannen

De adviseur van de religieuze raad van Johor en de moefti van Perak willen dat voetbalshirts met afbeeldingen van kruisen of duivels of met reclame van alcoholische dranken verboden worden in Maleisië. Volgens hen zijn deze voetbalshirts een belediging voor Allah en mogen ze niet gedragen worden door moslims.

Dat betekent dus dat het shirt van Manchester United, met een rode duivel in het clublogo, verboden zou zijn. Manchester United is immens populair in Maleisië. Tijdens hun toer in Azië speelde Manchester United, met onze eigen Rode Duivels Marouane Fellaini en Adnan Januzaj, twee uitverkochte wedstrijden tegen Maleisische ploegen. Shirts van Brazilië, Servië, Barcelona, Portugal en Noorwegen zouden ook verboden worden omdat er een kruis in het logo staat.

Volgens de moefti van Johor is er als moslim geen geldig excuus om zo’n shirt te dragen. Als je een shirt draagt met een kruis op, aanbid je het symbool van een andere religie volgens de moefti. De moefti van Perak staat hem daarin bij en zegt dat “het dragen van zulke shirts leidt tot een pad vol ondeugden, omdat een shirt met een symbool van een andere religie toont dat je andere religies dan de islam belangrijker vindt.”

De waarschuwingen over het ‘zondige’ shirt van Manchester United zorgt voor heel wat boze reacties op Maleisische fansites van de voetbalploeg. Een fan zegt dat ze op deze manier zelfs de wiskundige symbolen ‘+’ en ‘x’ zullen verbannen omdat deze niet halal zijn.

Manchester United tekende in maart nog een vijfjarig sponsorcontract met Telekom Malaysia, wat aantoont dat de ploeg een sterke band heeft met het land. David Gil, de voorzitter van Manchester United, zegt dat iedereen die mee op hun Aziatische tournee was kan getuigen dat Maleisische supporters een grote affectie hebben voor de voetbalploeg uit Manchester.

Een kleine troost voor de Maleisische voetbalsupporters is dat de voetbalshirts van onze Rode Duivels daar nog wel aanvaard worden. Ondanks de bijnaam van onze nationale ploeg bevatten de shirts geen afbeeldingen van duivels.