McDonald’s geeft sommige van zijn geheimen prijs

Door de vraag naar meer transparantie over het productieproces van voedsel van McDonald’s, geeft de fastfoodketen nu heel wat informatie vrij over hoe de producten gemaakt worden. In Canada en Australië is McDonald’s begonnen met een campagne op de sociale media. Via die campagne kunnen mensen vragen stelen aan de fastfoodketen en de meest gestelde vragen zullen beantwoord worden. Op de Amerikaanse website van McDonald’s is er al een sectie toegevoegd met antwoorden op veelgestelde vragen. We geven je hier enkele veelgestelde vragen en hun antwoord van McDonald’s.

Waarom bevatten de kipnuggets een anti-schuimmiddel?

“De frituurolie in restaurants van McDonald’s bevat een beetje dimethlypolysiloxane, wat ervoor zorgt dat de olie niet begint te schuimen en spatten. Dimethlypolysiloxane zit niet in het eten zelf en is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. De naam kan misschien eng klinken maar het product is veilig”, legt McDonald’s uit op hun Amerikaanse site.

Worden de frietjes enkel gemaakt uit aardappelen?

“De frietjes worden gemaakt uit aardappelen die worden verwerkt door McCain. In fabrieken van McCain worden de aardappels gewassen, geschild en gesneden. Nadien worden de natuurlijke suikers verwijderd uit de aardappelstukjes zodat alle frietjes dezelfde kleur hebben. Nadien wordt er een laagje dextrose en een ingrediënt waardoor de frietjes niet grijs worden toegevoegd. Dan worden de frietjes gedroogd, eventjes gebakken en bevroren om zo naar de verschillende McDonald’s verscheept te worden.” Het verwerkingsproces van McDonald’s kan je in deze video zien.

Welke delen van de kip gebruikt McDonald’s?

“Niet alle delen van een kip worden gebruikt door McDonald’s. Enkel de borstfilets en het vlees van de dijen worden gebruikt voor het vlees en de huid wordt gebruikt voor de smaak.”

Zijn de burgers vers of komen ze bevroren aan in het restaurant?

De Amerikaanse McDonald’s website legt uit dat het rundvlees voor de hamburgers gehakt wordt, tot hamburgers wordt gevormd en nadien snel bevroren wordt. “Snelkoeling zorgt ervoor dat de burgers vers en smaakvol zijn wanneer ze worden opgewarmd in het restaurant”, legt de hamburgerketen uit.

Waarom rotten de producten van McDonald’s niet?

Een theorie hierachter is dat de producten van McDonald’s veel bewaarmiddelen bevatten maar het bedrijf geeft zelf een andere uitleg. “In de juiste omgeving zullen onze burgers en frieten wel rotten. De reden waarom je video’s ziet met voedsel van McDonald’s dat niet rot is simpel. Dat voedsel bevat geen vocht meer en vocht is nodig voor bacteriën die essentieel zijn voor het rottingsproces. Als je aandachtig kijkt naar de burgers in de video’s zal je zien dat die uitgedroogd zijn, daarom rotten ze niet.” De Canadese site legt uit dat de hamburgers en de broodjes heel wat vocht verliezen tijdens het kookproces.

Meer vragen en antwoorden kan je hier vinden.