Hoeveel kost het om Madonna, Springsteen of Justin Bieber te boeken?

Het festivalseizoen staat weer voor de deur, maar heb je je ooit al eens afgevraagd hoeveel een festival moet betalen aan de artiesten voor hun optredens. Dankzij een anonieme bron bij Degy Entertainement, een boekingskantoor in Amerika, zijn er heel wat vraagprijzen van artiesten bekend gemaakt.

Let wel op dat dit slechts de vraagprijzen zijn. Meestal wordt er nog onderhandeld over de exacte prijs. Er staan ook enkele onregelmatigheden in de lijst, die door andere boekingskantoren worden tegengesproken. Deze lijst bevat ook niet alle artiesten, enkel artiesten die ooit geboekt zijn door Degy en soms durft er wel eens een gastspreker of  andere act tussen te staan (zoals bijvoorbeeld de Myth Busters van het gelijknamige programma op Discovery Channel).

Zoals je hieronder kan zien zijn er 7 artiesten die meer dan één miljoen dollar vragen: Taylor Swift, Madonna, Justin Timberlake, Justin Bieber, James Taylor, Dave Matthews, Bruce Springsteen en Bon Jovi. Vreemd genoeg vraagt Lady Gaga minder dan één miljoen, terwijl ze wel de artiest is die op één na het meeste verdiende in 2013. De vraagprijs van de Britse band One Direction is ook laag als je hun populariteit bekijkt. Volgens een andere site vraagt One Direction tussen een half en één miljoen dollar.

100k-1

100k-2

 

Als je een trapje lager gaat kijken valt het vooral op dat blueslegende BB King ‘slechts’ 75.000 tot 100.000 dollar vraagt. Volgens een concurrerend boekingsbureau vraagt de 88-jarige muzikant tussen 250.000 en 500.000 dollar per optreden.

 

 

 

50k1

50k-2

Weer een beetje lager valt het op dat Ice Cube slechts 30.000 dollar vraagt. Waarschijnlijk zal hij voor dat bedrag niet komen rappen, maar een inspirerende speech komen geven over sociale kwesties en leiderschap. Wat ook opvallend is aan deze klasse van vraagprijs is hoeveel bands uit de jaren ’90 er tussen staan.

 

30k-1

30k-2

Coolio, de artiest achter het onsterfelijke nummer Gangsta’s Paradise is terug te vinden op deze lijst. Hij lijkt ver afgezakt van zijn gloriedagen en een ander boekingsbureau bevestigt zijn vraagprijs.

 

25k-1

25k-2

Solange Knowles, de zus van Beyoncé, is hieronder terug te vinden. Met een vraagprijs van 10.000 tot 20.000 dollar vraagt zijn amper één honderdste van wat haar zus vraagt.

 

20k-1

20k-2

 

De onderstaande bands zijn behoorlijk obscuur maar ze staan er toch bij voor de volledigheid.

10k-1

10k-2