Licht kan omgezet worden in massa dankzij nieuwe deeltjesversneller

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Het idee om licht om te zetten in deeltjes met massa doet al eventjes de ronde. In 1997 waren wetenschappers er al in geslaagd, maar daarbij werden deeltjes met massa toegevoegd aan het proces. Onderzoekers van de Imperial College in Londen willen nu licht omzetten in massa door enkel fotonen, ofwel lichtdeeltjes die geen massa hebben, te gebruiken. Daarvoor hebben ze nu een deeltjesversneller ontworpen, waarmee het in theorie mogelijk moet zijn om licht in massa om te zetten.

Gisteren kwam een paper uit in Nature Photonicswaarin de deeltjesversneller wordt beschreven. Met die deeltjesversneller worden fotonen met veel energie afgeschoten in een veld van fotonen dat wordt opgewekt door een zwarte straler. Een zwarte straler is een object dat alle elektromagnetische straling die erop valt absorbeert en zo fotonen zal uitstralen. Wanneer deze twee groepen fotonen botsen zal volgens de wetenschappers licht in materie veranderen, meer bepaald in een elektron en een positron. 

Dit is een voorbeeld van de bekende formule van Einstein, E=mc². Met een heleboel energie worden massaloze deeltjes omgezet in materie. Om al die energie op te wekken voegden eerdere experimenten elektronen toe om een boost te krijgen. Bij deze deeltjesversneller is dat niet het geval. De fotonen en elektronen worden met veel energie afgeschoten op een gouden plaat, waardoor de elektronen gefilterd worden. Zo bereiken enkele de fotonen het vacuüm waar de andere fotonen zich bevinden en hebben zij een pure botsing tussen twee deeltjes.

Het is nog niet bekend of de onderzoekers van Imperial College deze deeltjesversneller daadwerkelijk gaan creëren maar volgens hen is het niet moeilijk om die te maken met de bestaande technologie.