Hoe zou de maan eruit zien als die dezelfde baan volgde als het ISS?

Het International Space Station of ISS zweeft ongeveer zo’n 420 kilometer boven de aarde. Maar wat als de maan dezelfde baan zou volgens als het ISS? Dezelfde mensen die eerder al het filmpje brachten waarin Saturnus de plaats van onze maan inneemt, beantwoorden die vraag met dit filmpje. Het ziet er vrij episch maar ook een beetje angstaanjagend uit.

Het is natuurlijk niet mogelijk dat de maan zo dicht rond de aarde zou draaien. Als de maan binnen een afstand van 18.000 kilometer van de aarde zou komen, zou de maan in stukken gescheurd worden door de zwaartekrachtvelden van de aarde. Het is mogelijk dat de aarde dan, net als Saturnus, een planeet met ringen zou worden. Als de maan niet in stukken gescheurd zou worden is er nog altijd de zwaartekracht van de maan zelf, die dan ook een invloed begint uit te werken op de aarde.

Maar als je de zwaartekracht eventjes vergeet dan zou de maan, als ze zo dichtbij zweeft als het ISS, volgens de maker van de video opkomen in het westen en weer zakken in het oosten. Deze video toont ook een prachtig voorbeeld van het licht van de zon dat op de aarde valt dat dan weer reflecteert naar de maan. Op een bepaald moment is de maan blauw maar dat komt doordat licht van de aarde reflecteert op de maan, een spectaculair effect.