Deze Iraanse vrouwen dragen hun hoofddoek stiekem niet

door
Kevin
Leestijd 1 min.

De vrouw op de bovenstaande foto riskeert een gevangenisstraf, gewoon omdat ze in het openbaar vertoeft zonder hoofddoek. Volgens de Iraanse wetten moeten vrouwen in het openbaar een hoofddoek en kledij die hun lichaam verbergt dragen. Enkele vrouwen hebben beslist om deze wetten met de voeten te treden en poseren trots op Facebook zonder hun hoofddoek. Ze breken daarbij nog een wet, want sociale media zijn ook verboden in Iran.

De Facebookpagina is een idee van de Iraanse journaliste Masih Alinejad. Ze leeft in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk en roept Iraanse vrouwen op om foto's te posten van zichzelf zonder hoofddoek met de tag #??????????? , ofwel stiekeme vrijheid. De Facebookpagina heeft ondertussen al meer dan 131.000 fans.

Tegen de site Vocativ getuigt Alinejad dat wanneer ze in Iran was, dat ze dan graag haar hoofddoek afdeed in een veld of op een ander stil plekje, ondanks dat het haar 70 zweepslagen en 60 dagen in de gevangenis kan opleveren. Ze vroeg zich af of vele andere Iraanse vrouwen dit ook deden. De Facebookpagina bewijst dat ze lang niet de enige is die stiekem haar hoofddoek afneemt op openbare plaatsen. Elke foto op de Facebookpagina heeft ook een verhaal, vaak met de steun van een echtgenoot, broer of vader.

 

Niet iedereen in Iran is even gelukkig met deze beweging tegen het verbod op de hoofddoek. Woensdag waren er nog protesten in de Iraanse hoofdstad Teheran waarin de demonstranten opriepen voor een striktere toepassing van de islamitische kledingvoorschriften. "De immoraliteit verspreidt zich overal in onze gemeenschap, we moeten iets doen voor het te laat is", zei de 23-jarige Fatemeh tijdens de betoging. De gematigde Iraanse president Rohani vroeg in oktober al om tolerant te zijn voor vrouwen die geen hoofddoek dragen. Hij werd in juni verkozen met een programma waarmee hij sociale en culturele vrijheid wil brengen in Iran, maar niet iedereen lijkt het daarmee eens te zijn.