De beste manier om slakken te verjagen uit je tuin? Ze 20 meter ver gooien

Een studie van de universiteiten van Exeter en Queen Mary in Londen hebben een Britse tuiniersmythe ontkracht. Volgens die mythe zijn slakken in staat om een plekje terug te vinden dat meer dan 1,5 kilometer van hen verwijderd is. Het recente onderzoek toont echter aan dat slakken de weg niet meer terug vinden naar dezelfde plaats als ze er 20 meter van verwijderd zijn.

Als je de legende volgt, heeft het dus geen zin om de slakken in jouw tuin over het hek en in de tuin van de buren te gooien, hoewel 1 Britse tuinier op 5 volgens een studie van de Royal Horticultural Society toch al eens slakken in de tuin van de buurman heeft geworpen. De nieuwe studie bewijst dat slakken werpen dus wel degelijk een werkende oplossing is, al moet een goede werparm hebben om de arme beestjes 20 meter ver te gooien.

De studie had twee fases. In de eerste fase werden slakken uit een klein tuintje in een Engelse voorstad vijf meter ver geworpen, over een bakstenen muurtje en in braakliggend terrein. Elke keer dat de wetenschappers met een slak gooiden, krijg het diertje een streepje op zijn slakkenhuis. Zo konden de wetenschappers bijhouden welke slakken terugkeerden naar het tuintje. Over een periode van zes maanden werd er 1.385 keer geworpen met 416 slakken. De planten in het tuintje die het vooraf moeilijk hadden door de slakken, begonnen beter te bloeien wat toch op een verminderde activiteit wijst.

In de tweede fase van het onderzoek kregen de slakken een nummer. Slakken met een even nummer werden nog steeds over het muurtje geworpen, terwijl slakken met een oneven nummer twintig meter verder werden losgelaten. Haast geen enkele slak met een oneven nummer keerde terug naar het tuintje waar het onderzoek plaatsnam.

Professor David Dunstan van de Queen Mary University roept nu op om slakken in de tuin niet meer te doden. Volgens hem is het even efficiënt om de slakken twintig meter verder te brengen naar een braakliggend terrein en dat is minder schadelijk voor de slakken. De onderzoekers vragen ook om de slakken niet in de tuin van je buur te gooien, omdat dat het probleem slechts verplaatst. De kans bestaat dan natuurlijk ook dat de slakken terugkeren naar jouw tuin.