Het ouderschap bereidt je voor op een goede carrière

Luiers vervangen en je kinderen je groenten laten opeten lijken misschien onbelangrijke vaardigheden voor je job, tenzij je onthaalmoeder bent natuurlijk, maar uit een onderzoek van de Amerikaanse website CareerBuilder blijkt dat ouderschap een relevante ervaring is voor heel wat werkgevers. Naast geduld hebben ouders volgens werkgevers deze acht belangrijke vaardigheden:

1. Multitasken
2. Tijdsbeheer
3. Oplossen van conflicten
4. Problemen oplossen
5. Mentorschap
6. Budgettering en het beheren van financiën
7. Onderhandelen
8. Project management

De studie werd uitgevoerd bij 2.138 managers die mensen wilden aannemen of mensen die in human resources werken. Onder hen bevonden zich 453 werkende moeders en 375 werkende vaders met kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. Uit de studie bleek ook dat er een verschil is tussen werkende moeders en vaders. 31% van de werkende moeder en 37% van de werkende vaders zijn de enigste kostwinner in het huishouden. Als de man de enige kostwinner is, is de kans groot dat hij een functie heeft in het senior management. Uit de studie bleek ook dat er een verschil zit in het soort job van mannen en vrouwen die de enige kostwinner zijn. Mannen zullen sneller en technische functie hebben, terwijl vrouwen eerder een administratieve functie bekleden.

Werkende moeders en vaders hebben het wel even moeilijk om hun privéleven te combineren met hun professioneel leven. 26% van zowel mannen als vrouwen zijn niet tevreden over de balans tussen hun privé en professioneel leven.