Een meubelverkoper is nu een wiskundig genie dankzij een klap op zijn hoofd

Jason Padgett was een meubelverkoper, feestbeest en het stereotype van een Amerikaanse atleet. Volgens hem had hij nog nooit een boek geopend en hij spiekte doorheen zijn schoolcarrière omdat hij anders toch niet zou slagen. Tot hij in 2002 in een gevecht buiten een karaokebar een klap op zijn hoofd kreeg.

Enkele dagen later, nadat hij uit het ziekenhuis werd ontslagen met een ernstige hersenschudding en een bloedende nier besefte Padgett dat hij overal geometrische vergelijkingen zag. Na de aanval had hij last van posttraumatische stressstoornis en slopende sociale angst maar tegelijkertijd was zijn zicht veranderd. Hij zag alles nu alsof het video was waarbij de randen van objecten niet afgevlakt zijn, alsof alles een beetje korrelig is.

Universiteitsstudent
Na de aanval had Padgett plots het verbazingwekkende vermogen om wiskunde tekeningen te maken. Zo begon hij met het tekenen van cirkels die bestaan uit overlappende driehoeken, waardoor hij het concept achter het getal pi, de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel, begon te snappen. Ondertussen is Padgett een tweedejaars aan de universiteit. Vorige maand bracht Padgett ‘Struck by Genius’ uit, zijn memoires over zijn leven met plots wiskundige vaardigheden.

Berit Brogaard is een doctor in de psychologie en heeft Padgett onderzocht. Volgens Brogaard is het mogelijk dat iedereen een verborgen talent heeft in zijn hersenen maar er zijn slechts 15 tot 25 gelijkaardige gevallen als die van Padgett. Hij zei aan de Washington Post dat het een te groot toeval is dat Padgett dat verborgen talent had en dat hij dan nog eens het ‘juiste’ hersenletsel kreeg. Het verkregen savantisme van Padgett komt ook met een prijs. Hij lijdt nog steeds onder posttraumatische stressstoornis en heeft het moeilijk om zich onder de mensen te begeven.