De ongelofelijke rijkdom van de Sultan van Brunei en zijn familie

De kleine staat Brunei heeft op 1 mei de Sharia ingevoerd. Dat houdt in dat zware straffen als amputatie, steniging of de doodstraf gebruikt zullen worden voor ‘misdrijven’ als sodomie, zwangerschap buiten het huwelijk, het consumeren van alcohol en homoseksualiteit. Mensenrechtenorganisaties uiten kritiek op Brunei en in Hollywood worden eigendommen van de familie van de Sultan geboycot. Uit enkele getuigenissen blijkt nu ook dat de Sultan en zijn familie het niet altijd even nauw namen met de strenge islamitische wetten.

Sultan Hassanal Bolkiah en zijn familie vormen één van de rijkste families ter wereld. De Sultan alleen al zou 20 miljard dollar (een slordige 15 miljard euro) bezitten. In 2011 verscheen in Vanity Fair een artikel over Jefri Bolkiah, de broer van de Sultan.

Uit dat artikel blijkt dat Jefri meer dan 2.300 wagens bezit en een jacht heeft dat hij ‘Borsten’ heeft gedoopt. De twee kleinere bootjes die bij de jacht horen dragen de namen ‘Tepel 1’ en ‘Tepel 2’. De Sultan woont in een van de grootste paleizen ter wereld, met 1.788 kamers, 257 badkamers, een garage met plaats voor 110 auto’s en een stal met airconditioning voor 200 polopaarden.

Jillian Lauren, auteur van Some Girls: My Life in a Harem, bracht naar aanleiding van de invoering van de Sharia in Brunei een getuigenis op The Daily Beast. Daarin getuigt ze dat ze eerst een minnares was van Jefri en nadien als cadeau aan de Sultan werd gegeven. Volgens haar getuigenis waren er ook regelmatig feestjes, waarop alcohol te verkrijgen was. Dat sloeg de Sultan en zijn broer niet af. Volgens haar geniet de Sultan en zijn familie van het voorrecht om zich te misdragen, terwijl de bevolking nu de harde wetten van de Sharia moet ondergaan.

Robert Rangel maakte vroeger deel uit van de beveiliging van de familie van de Sultan. Hij maakte ook het één en ander mee met de familie. Zo organiseerde ze kinderfeestjes, waarvoor ze Disney betaalden om figuren te laten overvliegen uit Disney World. Rangel schreef het boek The Organ Grinder’s Monkey over zijn ervaringen met de Sultan. Daarin beschrijft hij hoe hij met het 14-jarige neefje van de Sultan Bentley’s gaat kopen alsof het snoepgoed is en dat hij ooit meer dan 50.000 dollar (36.500 euro) uitgaf aan rozen voor een huisbezoek van amper een half uur.