Wetenschappers hebben een manier gevonden om ‘bewuste’ dromen op te wekken

Lucide dromen zijn dromen waarin je je bewust bent van je droom. Je bent nog altijd aan het slapen maar tegelijkertijd kan je je droom beïnvloeden en controleren. Een beetje zoals de film Inception dus. Wetenschappers van de Goethe-Universiteit van Frankfurt zijn erin geslaagd om deze droomstaat te creëren door middel van een milde elektrische schok.

De wetenschappers onderzochten 27 mensen die geen voorafgaande ervaringen hadden met lucide dromen. Tijdens enkele nachten bestudeerden ze deze mensen. Na drie minuten ononderbroken REM-slaap, dat is de slaapfase waarin je het meeste droomt, werd een milde elektrische stroom toegediend aan de proefkonijnen. Deze stroom moest vooral de temporale en frontale gebieden van de hersenen bereiken. Die gebieden hebben gammahersengolven, die vaak geassocieerd worden met lucide dromen.

Enkele seconden na de stimulatie van de hersenen werden de mensen gewekt. De testsubjecten meldden dat ze zich bewust waren van hun dromen en dat ze deze kunnen controleren. Volgens het onderzoek zorgt een elektrische stroom van 40 hertz voor lucide dromen en meer gammahersengolven.

Ursula Voss stond aan het hoofd van het onderzoek. Zij hoopt mensen die lijden onder posttraumatische stressstoornis met nachtmerries te helpen met lucide dromen. Dat deze mensen zich dan bewust zijn van hun nachtmerrie kan ervoor zorgen dat ze controle nemen tijdens de nachtmerrie en hun dromen zo verbeteren.