Deze spin ken je waarschijnlijk nog niet

De maratus, ook bekend als pauwspin, is een spinnensoort uit Australië waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Wij hebben ook een vermoeden dat als alle spinnen er zo uit zouden zien dat er waarschijnlijk heel wat minder mensen last zouden hebben van vrees voor spinnen. De pauwspin onderscheidt zich van andere spinnen doordat het mannetjes een bijzondere kleurvolle waaier op zijn lichaam heeft, die hij gebruikt in de paringsdans met het vrouwtje. Dat en de katachtige manieren die alle springspinnen hebben, maakt deze soort spinnen net iets schattigere dan normale spinnen.

Vorige week is er een nieuwe soort pauwspin beschreven door biologen Jurgen Otto en David Hill, de maratus pardus. Bij deze soort pauwspin heeft het mannetje een blauwe waaier met 14 tot 18 oranje vlekken die omgeven zijn door gele strepen. Deze soort werd voor het eerst waargenomen in 1994 maar het heeft 20 jaar geduurd voordat het beestje officieel beschreven werd. De maratus pardus dankt zijn naam aan zijn vlekken en de manier waarop het zijn prooi aanvalt. Pardus is volgens Otto het oude Griekse woord voor luipaard, waar de spinnen hem een beetje aan doen denken.

Je kan de schattige spinnen in actie zien in dit filmpje

Voor wie niet genoeg kan krijgen van de maratus pardus, de Flickraccount van Jurgen Otto staat vol met foto’s van het beestje.