Vinylplaten zijn terug hip, hoe komt dat?

De verkoop van vinylplaten zit al een tijdje in de lift. Exacte verkoopcijfers van de Verenigde Staten kunnen we acherhalen dankzij Soundscan, een systeem om verkoopcijfers in de muziekbusiness bij te houden. Soundscan registreerde in de VS 33% meer aankopen van vinyl in 2013 ten opzichte van 2012. In totaal gingen in de VS 6,1 miljoen albums over de toonbank. Het beste verkochte album op vinyl vorig jaar was Daft Punk ‘Random Access Memories’, in 2010 was dat nog ‘Abbey Road’ van The Beatles.

Hoe komt het dat muziekliefhebbers teruggrijpen naar vinyl? Volgens Alfons Luna, journalist bij Agence France Press, heeft het vooral te maken met de luisterervaring. “Muziek op vinyl klinkt ‘warmer’ dan een mp3-download. Bovendien hebben luisteraars graag iets in hun handen, sommige vinylplaten zijn echte collectors items,”  aldus Luna in een interview in The Week.

In België hebben we een groot aanbod aan vinylplaten, daar hoef je zelfs niet voor naar de speciaalzaak. Je kan ze bijvoorbeeld ook vinden bij Media Markt, daar verkopen ze ook de nieuwste platenspelers. Kijk hier om hun aanbod platenspelers te bekijken. Veel luisterplezier.