Dit is het magische woord om je Facebookberichten populairder te maken

De newsfeed van Facebook is een beetje een mysterie. Sommige berichten verschijnen erin en andere zie je nauwelijks. Het algoritme dat de newsfeed bepaalt, is redelijk ingewikkeld maar Mark Zuckerberg, de ontwikkelaar van Facebook, heeft onlangs een tipje van de sluier gelicht. Er is een magisch woord waardoor je berichten hoger in andere mensen hun newsfeed zal verschijnen.

Dat woord is ‘congratulations’ (gefeliciteerd). Zuckerberg kwam op het idee toen een bericht dat een collega van hem jarig was hoger in zijn newsfeed stond dan het bericht dat zijn nichtje net geboren was. Toen hij dat zag, vroeg hij om het algoritme aan te passen zodat berichten waarop gereageerd wordt met felicitaties hoger verschijnen in de newsfeed.

Dat is volgens Zuckerberg een logische aanpassing aan het algoritme want het nieuws waarop mensen met felicitaties reageren is over het algemeen het belangrijkste nieuws. Denk maar aan pasgeboren kinderen, een nieuwe job of een verloving. Dat zijn volgens Zuckerberg de dingen die je te weten wilt komen via Facebook.

Er zijn natuurlijk nog vele andere mechanismes aan het werk voor te bepalen wat er in je newsfeed van Facebook komt. Als je wilt hoe het allemaal in elkaar zit, kan je hier een bericht van Wired over newsfeeds lezen.