Nu kan je de kans berekenen dat een robot met jouw job gaat lopen

Technologie wordt steeds beter en beter en kan steeds meer ingewikkelde taken uitvoeren. Tegenwoordig kunnen computers en robots zelfs dingen waarvan gedacht werd dat alleen mensen ze konden doen, zoals met een auto rijden of een vis fileren. In de toekomst is het mogelijk dat heel wat jobs geautomatiseerd zullen zijn.

De website Quartz maakte een interactieve grafiek waarop je kan zien of jouw job een hoge kans heeft om geautomatiseerd te worden. Voor die grafiek moet je je opgeven in welke sector je werkt. Je ziet dan een aantal bolletjes oplichten, die allemaal specifieke jobs bevatten. Hoe verder naar rechts het bolletje staat, hoe hoger de kans dat een robot jouw job zal overnemen.

Quartz vergeleek drie variabelen voor de grafiek. Het gemiddelde jaarloon van iemand in Amerika in een bepaalde job, het aantal werknemers met die job en de kans dat een job geautomatiseerd zal worden. De gegevens voor de automatisering van een beroep vonden ze in een studie van de Oxford University uit september 2013.

De meeste gegevens vind je terug in de hoek rechtsonder op de grafiek. Dat zijn beroepen met een laag inkomen die de grootste kans hebben om geautomatiseerd te worden. In die groep zitten ook beroepen die al geautomatiseerd worden. Denk maar kassiers en de zelfscankassa in de supermarkt.

Een laag inkomen betekent echter niet meteen dat de job geautomatiseerd zal worden. Als je in de hoek linksonder kijkt, vind je jobs terug die creativiteit of een sociale intelligentie vereisen. Voorbeelden hiervan zijn fotografen of opvoeders.

De grafiek geeft ook aan welke sectoren over het algemeen veilig zijn voor robots en welke geautomatiseerd zullen worden. De medische sector en het onderwijs zullen zo niet snel overgenomen worden door robots maar sectoren als transport of verkoop hebben minder geluk.