Deze mannnen bouwen de grootste vlaggenmasten

Vlaggenmast in Jordanië

David Chambers en Marc Summers hebben een vrij ongebruikelijke job. Hun bedrijf, Trident Support Corporation, is leider op de markt van vlaggenmasten. En liefst zo hoog mogelijke masten. Hun klanten zijn vooral de autoritaire regimes van Azië en het Midden-Oosten, voor wie het echt een punt van nationale trots is om de grootste vlaggenmast te hebben.

Het record voor de hoogste vlaggenmast staat momenteel op naam van Tadzjikistan. Hun vlaggenmast in Dushanbe is een indrukwekkende 165 meter hoog. Zij namen het record over van Azerbeidzjan (162 meter), die op hun beurt het record hadden gejat van Turkmenistan (‘slechts’ 133 meter). Al deze recordmasten werden gemaakt door Trident.

Maar hoe komt een bedrijf er bij om vlaggenmasten te maken? Oorspronkelijk was Trident een militaire aannemer die onder andere taken uitvoerde in Abu Dhabi. Een invloedrijk persoon uit de Verenigde Emiraten vroeg Trident of ze ook vlaggenmasten konden maken. Ze hadden dat nog nooit gedaan maar wilden het wel proberen. Wanneer ze vroegen hoe groot de vlaggenmast moest zijn, kon er natuurlijk maar één antwoord zijn: “groter dan alle andere”.

Zo heeft Trident zijn eigen unieke markt gemaakt. Nadat ze de vlaggenmast in Abu Dhabi bouwden, kregen ze de vraag van Koning Abdoellah van Jordanië om een grotere mast te bouwen in Amman. David en Marc beslisten toen om te stoppen met militaire zaken en zich volledig toe te leggen op vlaggenmasten.

 

Sindsdien zijn ze er ook in geslaagd om een nieuwe categorie te creëren in het Guinness book of world records. Toen ze begonnen, stond het record voor hoogste vlaggenmast op naam van Noord-Korea, maar dat bleek een radiotoren met een vlag aan te zijn. Guinness creëerde daarop de categorie voor niet-ondersteunde vlaggenmasten, ofwel gewone masten zoals iedereen ze kent.

De recordmast in Tadzjikistan (165 meter)
De recordmast in Tadzjikistan (165 meter)