Google werkte aan een lift naar de ruimte

Het semi-geheime Google X laboratorium werkt aan heel wat projecten die niet zouden misstaan in een science fictionfilm. Eerder deze week gaven ze toe dat ze de mogelijkheid voor een lift naar de ruimte hebben bekeken. Dat bevestigde Rich DeVaul, het hoofd van het Rapid Evaluation team bij Google X, aan Fast Company.

Volgens DeVaul zou het een zeer grote investering zijn om de lift te bouwen maar nadien zou je nog amper energie nodig hebben om in te ruimte te komen. Het zou de kosten voor ruimte-exploratie enorm hard drukken.

Maar jammer genoeg is de huidige technologie nog te beperkt om de lift te kunnen bouwen. Volgens berekeningen van het Google X lab moet de kabel van die lift ongelofelijk sterk zijn, honderd keer sterker dan het sterkste staal dat we nu hebben. In principe is er één materiaal dat geschikt zou zijn voor die taak: koolstofnanobuizen. Het probleem daarmee is dat niemand er voorlopig in is geslaagd om een perfecte streng van koolstofnanobuizen te maken die langer is dan één meter. Daarom besloot Google X hun plannen on hold te zetten.

De mensen bij Google X houden koolstofnanobuizen wel nauwlettend in het oog. Als het materiaal genoeg ontwikkeld is om lange kabels  te maken, gaan ze terug bekijken of het mogelijk is om een lift naar de ruimte te bouwen.