Deze zomer kan het voor het eerst tot een aanvaring komen tussen militaire dolfijnen

door
Kevin
Leestijd 2 min.

De impasse tussen Amerika en Rusland kan deze zomer dieptes bereiken tot onder de zeespiegel, letterlijk dan. Volgens de Russische krant Izvestia zal het Amerikaanse leger deze zomer militaire dolfijnen en zeeleeuwen inzetten in de Zwarte Zee. Dat betekent dat het de eerste keer is dat de beestjes oog in oog zullen staan met hun Russische tegenhangers.

Volgens Izvestia heeft Tom LaPuzza, de woordvoerder voor het programma met zoogdieren van de US Navy, gezegd dat tien zeeleeuwen en twintig dolfijnen twee weken lang oefeningen van de NAVO zullen uitvoeren in de Zwarte Zee. De dolfijnen zullen een nieuw anti-radarsysteem uittesten en de zeeleeuwen zullen opgeleid worden om duikers en mijnen op te sporen.

De Zwarte Zee is een gebied dat overheerst wordt door de Russische zeemacht en dat kan betekenen dat voor het eerst in de geschiedenis militaire dolfijnen elkaar tegenkomen. Amerika en Rusland zijn de enigr twee naties in de wereld waarvan geweten is dat ze dolfijnen in hun leger hebben. Voorheen had Oekraïne ook militaire dolfijnen in de Krim, maar sinds de Krim zich heeft aangesloten bij Rusland, zijn de dolfijnen ook  eigendom van de Russische zeemacht geworden. De dolfijnen van de Krim leven in Sebastopol aan de Zwarte Zee dus het is niet onwaarschijnlijk dat Russische dolfijnen hun Amerikaanse tegenhangers ontmoeten.

De Amerikaanse marine maakt zich geen zorgen over de Russische dolfijnen in de Zwarte Zee. Volgens LaPuzza hebben ze geen officiële informatie over de Russische dolfijnen en hij kan hun capaciteiten dus niet inschatten. De Amerikaanse dieren zullen misschien wel in het nadeel zijn doordat ze een lange reis hebben moeten afleggen en zich moeten aanpassen aan het water. De Zwarte Zee is kouder en minder zout dan de Pacifische Oceaan.

Als de Amerikaanse en Russische dolfijnen elkaar ontmoeten is de NAVO nog altijd in de buurt om te bemiddelen. Al moeten beide zeemachten hopen dat de dolfijnen de vinnen niet in elkaar slaan en zelf een eigen zeemacht oprichten.