U heeft maar 12 minuten om een goede eerste indruk te maken

We hebben maar 12 minuten om iemand te imponeren op een eerste date. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Uit onderzoek dat vandaag werd vrijgegeven blijkt dat het maar een paar minuten duurt voor we beslissen of we enthousiast zijn over iemand of niet.

Singles worden onmiddellijk beoordeeld op hun glimlach (64%), oogcontact (58%) en de stem (25%).

Het nieuwe onderzoek, dat in opdracht van AXA werd uitgevoerd, ondervroeg 2000 mensen over hun ervaringen tijdens eerste dates.

Een onaangename lichaamsgeur werd door 6/10 mensen ervaren als het meest negatieve kenmerk, bijna op de voet gevolgd door een slechte adem. U begint ook beter niet te vloeken, want dat is voor 38% van de ondervraagden een duidelijk signaal.

Uit het onderzoek blijkt ook dat we al oordelen over mensen nog voordat we ze face-to-face hebben gezien. 6 procent doet zelfs online-onderzoek naar hun date. Ze bekijken dan de Facebook of Twitter-account van hun potentiële nieuwe vlam.

Meer dan een kwart van de mensen zal ook ingrijpende veranderingen aanbrengen aan hun uiterlijk om toch maar een positieve indruk te kunnen maken op hun toekomstige partner. Bij vrouwen waren een nieuw kapsel, nieuwe parfum of een nieuwe manicure de meest populaire opties.

dating

Kantoormedewerker Simon Ward uit Southampton in Engeland datet al twee jaar intensief en beweert dat hij ook meteen een oordeel velt over zijn date. “Als ik iemand ontmoet voor een eerste date, voel ik me opgewonden en maak ik een extra inspanning om ervoor te zorgen dat zij mij ook leuk zal vinden. Meestal weet ik wel heel snel of er een kans op een relatie is of niet. Meestal niet eigenlijk. Ik vind het heel vervelend als een vrouw niet veel lacht, of als ze een totaal andere muzieksmaak heeft of ze bestelt een verkeerd drankje. Dat kun je meestal al na tien minuten weten.”

Psychologe Donna Dawson zei: “Er zijn een aantal kleine dingen die je kan doen en die je een grote voorsprong geven en veel kunnen betekenen tijdens je eerste date. Een goede hygiëne en frisse adem onthullen bijvoorbeeld zelfrespect en aandacht voor anderen. Het dragen van kleding waarin je je goed voelt, zal helpen om ontspannen over te komen en dat zorgt er ook voor of je een goede eerste indruk maakt of niet. Oogcontact maken straalt oprechtheid en betrouwbaarheid uit. Ook toont u zo meer interesse in de andere persoon. Glimlach ook voldoende, want dat breekt het ijs. Mensen zijn geprogrammeerd om terug te glimlachen als ze er één zien.”

Chris Jones, van AXA, voegde daaraan toe: “De eerste stappen zetten naar een relatie is een nerveuze ervaring, maar het is wel erg belangrijk. Je moet nadenken over kleine dingen op je eerste date want die betekenen erg veel. Een eerste indruk is erg snel gevormd dus je kan er maar beter voor zorgen dat het een goede is.”