Groenten kweken kan nu ook in de ruimte

NASA stuurt vandaag zijn eerste moestuintje de ruimte in. De SpaceX Dragon vertrekt vandaag naar het International Ruimtestation ISS en zal ervoor zorgen dat astronauten ook een beetje landbouwer worden. Dat zorgt niet enkel voor interessante mogelijkheden voor langdurige ruimtereizen, het geeft ook een hele nieuwe dimensie aan de boerenbuiten.

Het Vegetable Production System of Veggie is een soort discodoos die door een combinatie van een beetje water en rode, groene en blauwe LED-lichtjes er in slaagt om radijsjes, kropsla of Chinese kool in 28 dagen te laten groeien. Het zijn voornamelijk bladgroenten die in Veggie gekweekt kunnen worden. Tomaten en bonen zouden ook kunnen maar dat zal langer duren omdat die planten eerste een bloem moeten krijgen voor ze vruchten geven.

De groenten zorgen ervoor dat de astronauten af en toe vers voedsel kunnen eten en zijn ook een recreatieve bezigheid voor de ruimtereizigers. Vers voedsel is zeldzaam voor astronauten omdat zij maar eens in de zoveel tijd bevoorraad worden en dan meestal direct het verse voedsel opeten om eens afwisseling te hebben van hun astronautenvoedsel. Het is nog geen grote tuin in een ruimteschip zoals je dat wel eens in sciencefictionfilms ziet, maar het biedt toch de mogelijkheid om met beperkte middelen groenten te kweken. Stapje voor stapje komen we zo tot zelfvoorzienende tuinen in de ruimte.