Dit is het geheim achter de meest bekeken foto van de laatste tien jaar

De foto boven dit stuk is wellicht de meest bekeken foto van de laatste 10 jaar. Het stond op miljoenen desktops als schermafbeelding. Dit is Bliss en met het verdwijnen van XP deze week, is ook deze iconische foto verdwenen. Verdwenen, maar niet vergeten.

Bliss werd gefotografeerd door Charles O’Rear. Miljarden hebben de foto gezien en ze dachten waarschijnlijk dat de foto zo perfect en kleurrijk is dat hij computer gegenereerd werd of ten minste wat werd bijgewerkt met Photoshop. Charles O’Rear onthulde de oorsprong van de foto.

Het was op een vrijdagnamiddag in januari toen O’Rear op weg was naar zijn vriendinnetje in San Francisco dat hij het prachtige landschap zag en besloot om uit te stappen en een foto te nemen. “Er is een bepaalde tijd in het jaar dat de heuvels rond San Francisco er prachtig uitzien. En op die vrijdagmiddag zag ik de perfecte heuvel. Het gras was groen, de zon scheen prachtig, de hemel was blauw en een paar witte wolken in de lucht maakten er een sprookjestafereel van.”

“Ik had geen idee wat de ingenieurs van Microsoft wilden als afbeelding voor XP in 2000-2001. Toen ze uiteindelijk besloten dat ze mijn foto wilden, keken ze op een computerscherm waarvan de kleuren en helderheid niet geweldig was. Toch contacteerden ze mij. Ze wilden de originele afbeelding. Ik ben de foto persoonlijk gaan brengen, maar ik wist niet wat ermee zou gebeuren. En opeens zag ik de foto overal. Ik heb hem in het Witte Huis gezien op het nieuws. Ik heb hem tijdens een interview in het Kremlin gezien. Hij was alomtegenwoordig. Volgens mij heeft iedereen met een leeftijd tussen 15 en 50 jaar deze foto ergens gezien en ze zullen zich hem allemaal herinneren.”

“Ik kreeg een aantal jaren geleden een e-mail van de ingenieursstaf van Microsoft. Ze hadden een weddenschap lopen en ze wilden weten waar die foto vandaan kwam. De meesten dachten dat de foto was gephotoshopped en dat hij dichtbij het hoofdkwartier van Microsoft werd gemaakt. Ik stuurde terug dat ze het allemaal mis hadden. De foto was niet gephotoshopped en hij was op een paar kilometer van mij thuis gemaakt.”

“Of ik het erg vind dat de foto zal verdwijnen nu Windows XP verdwijnt? Nee, ik ben gewoon blij als ik de foto zie en ik ben heel tevreden dat mensen gelukkig worden door de foto die ik gemaakt heb. Ik hoopte wel dat Microsoft me zou bellen voor een foto voor Windows 8 maar ze belden niet. Ik weet niet wat er gebeurd is, maar daar hoopte ik wel op.”