De snelheid van draadloos internet kan binnenkort verdriedubbelen

Qualcomm, een Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders, kondigde vorige week aan dat het een nieuwe technologie op de markt zal brengen waardoor de snelheden van wifi-signalen tot drie keer sneller worden.

Momenteel kunnen wifi-netwerken slechts één apparaat per keer bedienen. Routers schakelen snel tussen gebruikers maar hoe meer gebruikers op één netwerk, hoe trager dat uiteindelijk gaat.

Maar de nieuwe technologie van Qualcomm, waar zeven jaar aan gewerkt werd, bekijkt het versturen van wifi-signalen helemaal anders. De nieuwe netwerken zullen tegelijkertijd data doorsturen naar meerdere gebruikers. Die datasignalen zullen algoritmes meedragen die zich onderweg kunnen veranderen naargelang het gebruik. De nieuwe technologie heet MU-MIMO, dat staat voor Multi-User, Multiple Input, Multiple Output.

Qualcomm plant nu om MU-MIMO-chips te verkopen aan producenten van draadloze routers en producenten van smartphones en laptops. Ze schatten dat wanneer zowel het netwerk als het apparaat MU-MIMO gebruiken de snelheid van dataoverdracht zal verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Apparaten die MU-MIMO niet kunnen gebruiken zullen nog altijd een kleine boost zien om het netwerk minder belast zal zijn.

Qualcomm zal de technologie de komende maanden nog demonstreren. MU-MIMO zal nadien op de markt verschijnen in de eerste maanden van 2015.