US Marine test wapen dat zeven keer sneller dan het geluid vuurt

De Amerikaanse marine is van plan om een wapen te testen dat weinig kost en een projectiel van 10kg tegen zeven keer de snelheid van geluid kan afschieten. Het wapen doet dat met behulp van elektromagnetische energie. “Een Star Wars-technologie die de vijanden wel twee keer zal doen nadenken,” zei Matthew Klunder, onderzoeksleider van de marine.

Klunder  vertelde onlangs dat de futuristische elektromagnetische rail gun al een uitgebreide testafse op het land succesvol had ondergaan en dat het nu zou gemonteerd worden op de USNS Millinocket voor proeven op zee die zullen beginnen in 2016. Rail guns gebruiken elektromagnetische energie die bekend staat als de Lorenz Force om een projectiel tussen twee geleidende rails te lanceren . De high-power elektrische puls genereert een magnetisch veld om het projectiel te vuren met zeer weinig terugslag.

“Het is nu de realiteit en geen science fiction meer. Het zal ons helpen in luchtverdediging. We praten over een wapen waarvan het projectiel maar een honderdste kost van de bestaande raketten die vandaag afgevuurd worden.”

Het verschil in kosten – $ 25.000 voor een rail gun projectiel tegenover $ 500.000 tot $ 1.500.000 voor een raket – zal de potentiële vijanden twee keer doen nadenken. “Wij kunnen een heel aantal projectielen meer afvuren dan zij tegen een zeer betaalbare prijs.”

Amerikaanse functionarissen hebben hun bezorgdheid geuit dat strakke defensiebudgetten ervoor zouden kunnen zorgen dat het Pentagon haar voorsprong op China, Rusland en andere rivalen verliest. Wapens zoals de elektromagnetische rail gun kunnen de Amerikaanse troepen helpen om hun technologische voorsprong te behouden. Amerikaanse oorlogsschepen aanvallen zal een dure grap worden, terwijl de Amerikanen hun aanvallers wel goedkoop kunnen verslaan.