Skydiver net niet geraakt door een meteoor

door
Roald
Leestijd 3 min.

Anders Helstrup is op het nippertje aan een zekere dood ontsnapt. De Noor ging skydiven en toen hij uit het vliegtuig gesprongen was en aan een ongelofelijke snelheid naar de aarde suisde, suisde er rakelings langs hem een meteoor aan nog grotere snelheid.

Deskundigen zijn ervan overtuigd dat het een meteoriet in 'Dark Flight' was. Dat is het deel van de afdaling waarop de meteoriet ophoudt met gloeien.

Geoloog Hans Amundsen vertelde NRK.no, een Noorse nieuwssite die ook in het Engels publiceert, dat hij ervan overtuigd is dat wat langs Helstrup suisde, inderdaad een meteoriet was. "Het kan onmogelijk iets anders zijn. De vorm is kenmerkend voor meteorieten. Het heeft een vers breukvlak aan de ene kant, terwijl de andere kant afgerond is," zei hij.

Anders Helstrup vertrok met met een aantal andere leden van de Oslo Parachute Club om te gaan skydiven vanaf de nabijgelegen Østre Æra Airport. Het was net nadat hij zijn parachute opende dat een vallende steen rakelings langs hem heen scheerde op slechts een paar meter afstand. Helstrup had evenwel niet meteen door dat hij aan fatale botsing met een steen uit de ruimte was ontsnapt. Hij wist alleen dat er wel iets vreemd was gebeurd.

"Ik kreeg het gevoel dat er iets was, maar ik kon niet registreren wat er gebeurde," vertelde hij .

Gelukkig had Helstrup een camera op zijn helm gemonteerd zodat er beelden zijn van wat er gebeurd was.

"Toen we stopten met filmen, konden we duidelijk zien dat het iets was dat leek op een steen. In eerste instantie dacht ik dat het een hoofd was dat verpakt was in een parachute, maar daarvoor was het ding te groot," zei hij.

Uiteindelijk nam hij contact op met het Natural History Museum van Oslo, waar de film een ware sensatie veroorzaakte bij experts die overtuigd zijn dat de steen een meteoriet was.

Dr. Amundsen, die gewerkt heeft bij Nasa, zei dat hij gelooft dat de rots onderdeel was van een grotere steen die ongeveer 12 mijl boven de heer Helstrup ontplofte. Wat de beelden uniek maken, is dat het de eerste keer is dat een meteorie in 'dark flight' werd vastgelegd op video. Wanneer meteoroïden de atmosfeer van de aarde bereiken, warmen ze op en laten ze spoor van brandend of gloeiend materiaal achter. Dat worden dan vallende sterren genoemd.

Maar tegen de tijd dat ze ongeveer 12 mijl hoogte bereiken, zullen de overblijfselen van de meteoroïde vertragen tot het punt dat het gloeien stopt en ze niet langer zichtbaar licht genereren. Dat is de fase die bekend staat als 'dark flight'

"Het is nog nooit eerder gebeurd dat een meteoriet is gefilmd tijdens de dark flight. Dit is de eerste keer in de wereldgeschiedenis," zei Dr Amundsen .

Nu rest er nog de jacht naar de steen van Helstrup. Via driehoekmeting werd het zoekgebied afgebakend tot honderd vierkante meter, maar door de moerassige ondergrond, dichte bossen werd er nog geen meteoriet gevonden.

"Ik vond wel een steen waarvan ik dacht dat een meteoriet was en ik nam hem mee naar het museum. Ze vielen gewoon achterover van het lachen," lachte Helstrup.