Dit piepklein kamertje hier op aarde simuleert de omstandigheden van Mars

Spaanse wetenschappers zijn er in geslaagd een vacuümkamertje te maken die de meeste omstandigheden die je enkel op Mars vindt na te bootsen. De kamer, die zo’n 150.000 euro kost, zal gebruikt worden om elektromechanisch gereedschap te testen voor missies naar Mars. Het kamertje kan, door de beperkte grootte, enkel gereedschap tot 20 centimeter lang testen. De resultaten van testen op de vacuümkamer werden gisteren gepubliceerd.

De vacuümkamer is in staat om de temperatuur, samenstelling van gas, druk en uv-straling na te bootsen zoals ze voorkomen op Mars. Die gegevens werden op Mars vastgesteld door de NASA. De wetenschappers hebben ook een systeem gemaakt waarmee ze het gereedschap kunnen blootstellen aan het stof dat zich op Mars bevindt. Net daar ligt het grote probleem. Het stof op Mars zal de levensduur van veel gereedschap inkorten en zonnepanelen worden heel wat minder efficiënt door al dat stof.

Jammer genoeg is de kamer niet perfect. Zo is het voorlopig onmogelijk om de zwaartekracht van Mars, die veel lager is dan op aarde, na te bootsen. Een andere factor waar de wetenschappers problemen mee hebben is de verspreiding van hitte. In het kleine kamertje zorgen de wanden voor een temperatuurverschil, ondanks dat wetenschappers geprobeerd hebben om dat effect te neutraliseren.

Ondanks de problemen geloven de wetenschappers dat de vacuümkamer toch nuttig is voor astronauten en fysici. De wetenschappers plannen om andere vacuümkamers te maken met de omstandigheden van andere planeten met dezelfde technologie. Zo hebben ze blijkbaar ook een vacuümkamer met de omstandigheden van Europa, een maan van Jupiter.