Toekomst zonne-energie ligt misschien in de ruimte

Wat als je zonne-energie kon opwekken in de ruimte en ze dan naar de aarde sturen? Je zou milieuvriendelijke zonne-energie kunnen sturen naar afgelegen gebieden op aarde, zelfs als het regent en zelfs ’s nachts.

Dit is geen sciencefiction meer, de theoretische basis is er en het NRL (United States Naval Research Laboratory) wil deze manier van hernieuwbare energie opwekken een realiteit maken. Deze knappe koppen zijn volop bezig met het creëren van de nodige technologie en hebben al een module samengesteld om zonne-energie op te vangen en naar de aarde te zenden.

12-14r_sandwich_step-module_5430x1807
(Foto: U.S. Naval Research Laboratory/Jamie Hartman)

In vergelijking met vroegere modules gemaakt voor zonne-energie in de ruimte, is deze volgens Dr. Paul Jaffe “meer dan vier keer zo efficiënt.” Links: sandwich-module met fotovoltaïsch paneel, bedrading en antenne. Rechts: verbeterde versie van de module die veel efficiënter hitte kan afvoeren. Voor deze module is er een patent aangevraagd.

De stroom die zo’n module opwekt zou omgezet worden in een signaal dat het dan naar de aarde zou kunnen transporteren. We gebruiken al radiofrequenties en  microgolven om kleinere hoeveelheden energie over lange afstanden te sturen. “Mensen associëren radiogolven gewoon niet met energie,’ zegt Jaffe, ‘omdat we er alleen over denken in de context van communicatie, zoals radio, tv of gsm’s. Ze worden niet gezien als signalen die bruikbare hoeveelheden energie kunnen dragen.”

12-14r_Space-solar-powe-concept_1227x832
(Foto: John C. Mankins)

Dit is een conceptfoto voor zo’n zonne-energie satellietreeks: reflectoren concentreren zonlicht op de modules. De energie wordt daarna naar een ontvanger op aarde gestuurd via radio- en microgolven.

concept for space solar power: reflectors concentrate sunlight onto module array. Satellite beams power to receiver from geosynchronous orbit. “Het meest indrukwekkende is de schaal waarop we dit idee zouden kunnen implementeren,” zegt Dr. Paul Jaffe.

Misschien komt de stroom die je thuis binnenkrijgt binnen een paar jaar wel uit de ruimte. Stroom is altijd belangrijker en is ondertussen onmisbaar geworden. De wereld zou er heel anders uit zien als er plots geen stroom meer zou zijn. Dat is precies waar de serie Revolution om draait: de hele wereld zit plots zonder stroom en niemand weet waarom. Bekijk de trailer en bestel hier het eerste seizoen van deze spannende serie!

 

https://www.youtube.com/watch?v=_jVmxQVaD1k