Revolutionaire fiets maakt het onmogelijk om niet gezien te worden

De stadsfietsers investeren een fortuin om zich zichtbaar te maken voor norse taxichauffeurs, agressieve automobilisten, gigantische SUV’s en hardrijders. Ze lijmen, naaien en riemen reflectors, lichtjes op hun outfits, fiets en helm in een poging om de kans te verkleinen dat ze omver gereden worden door een chauffeur die beweert dat hij “hen niet gezien had”. Daarom besloot de Mission Bicycle Company uit San Francisco een fiets te ontwerpen die het onmogelijk maakt om niet gezien te worden.

Lumen2

De Lumen, zoals de nieuwe fiets heet, heeft een reflecterend frame waardoor de fiets oplicht als de zon zodra er licht op schijnt. Of het nu van koplampen or straatverlichting is, gezien zal u worden. De gehele fiets – frame, vork en velgen – werd bespoten met een reflecterende spray. Honderdduizenden kleine doorzichtige bolletjes zijn ingebed in de toplaag van de verf. Deze truc werd ontwikkeld door een bedrijf genaamd Halo Coatings. Dat bedrijf sloot zich aan bij Mission Bicycle Company om de Lumen te ontwikkelen.

Lumen

Overdag lijkt de Lumen op een gewone fiets maar zodra het begint te schemeren, komt de fiets echt tot leven. De reflecterende werking is gebaseerd op het ‘cat-eye’ effect. Wanneer de fiets verlicht wordt door de koplampen van een auto (of een andere lichtbron), reflecteert de fiets het licht terug naar de bron. Hoe dichter de auto komt, hoe groter de intensiteit van de reflectie wordt. Het is een truc die zeker zal opvallen, als de chauffeur niet onder invloed rijdt natuurlijk.

De Lumen is beschikbaar vanaf 499 dollar (362 euro) voor het frame en vanaf 1245 dollar (ongeveer 900 euro) voor de volledige fiets.