Homeopathiebedrijf roept producten terug omdat ze antibiotica bevatten

Het Amerikaans homeopathiebedrijf Terra Medica roept een paar producten terug omdat ze sporen van antibiotica bevatten.

De basis van homeopathie is het verdunnen van actieve bestanddelen totdat ze bijna of niet meer te detecteren zijn. Terra Medica beschrijft het zelfs als ‘producten die geen antibiotica bevatten’.

In België moeten deze middelen aan strenge eisen voldoen en strikte regels volgen maar in de Verenigde Staten is dat niet zo. Daar hangt er veel af van het feit dat homeopathische middelen geen actieve bestanddelen bevatten. Deze middelen worden bijna niet gereguleerd door de FDA (Food and Drug Administration) omdat ze beschouwd worden als ongevaarlijk.

In dit geval is het product wel degelijk gevaarlijk, mensen die allergisch zijn voor penicilline (een antibioticum dat zich zou kunnen bevinden in de producten van Terra Media) kunnen een gevaarlijke allergische reactie krijgen.

Gevaren van homeopathie

Homeopathische middelen werken niet omdat er geen, of een verwaarloosbaar kleine hoeveelheid actieve bestanddelen inzit. Dat wil niet zeggen dat homeopathische middelen altijd veilig zijn. In 2009 moest Zicam een homeopathisch verkoudheidsmiddel van de markt halen na klachten van gebruikers die permanent hun reukvermogen verloren waren.

In 2010 onderzocht de Japanse regering overlijdens die zich hebben voorgedaan in het afgelopen jaar als gevolg van homeopathische praktijken. Onder de sterfgevallen was een 2 maanden oude baby geboren met een vitamine K-deficiëntie. De vroedvrouw van de moeder had een homeopathische behandeling toegediend in plaats van de broodnodige vitamine K-injectie. Het kind overleed aan een interne bloeding in de schedel.

Foto: Wikimedia Commons