Na draadloos internet is er nu draadloze elektriciteit

Katie Hall kon haar ogen niet geloven toen ze voor het eerst een gloeilamp zag branden zonder dat die ergens was ingedraaid of er draden aanhingen. Het lampje lag in het midden van een kamer vol koperen spiralen die je normaal tegenkomt in een koelkast. Als ze tussen de spiralen en het lampje ging staan, bleef het branden. Toen wist ze het, dit is de toekomst. Hier moet ik aan werken.

Ondertussen is Doctor Katie Hall de Chief Technology Officer bij WiTricity. Witricity is een start-up die draadloze “resonantie”-technologie maakt. Ze brengen geen elektriciteit in de lucht, maar ze creëren magnetische velden.

WiTricity heeft een “Source Resonator” gemaakt. Dat is een spoel van elektrische draad die een magnetisch veld uitzendt wanneer het aan stroom hangt. Als er dan een andere spoel in de buurt komt, wordt er een elektrische lading opgewekt zonder dat daarvoor draden nodig zijn.

Deze manier van stroom over te brengen is volledig veilig, er is geen gevaar voor plotse elektrocutie. De magnetische velden die worden opgewekt zijn gelijkaardig aan de velden die worden opgewekt door wifi-routers.

Hall plant dat in het huis van de toekomst alle elektriciteit draadloos  is. Zo zouden smartphones gewoon opladen in je broekzak en kan je een tv aan de muur hangen zonder dat je je zorgen moet maken over de draden.

Maar niet alleen laptops, smartphones en televisies zouden praktischer worden door draadloze elektriciteit, het zou ook medische voordelen kunnen bieden. WiTricity werkt samen met een ontwikkelaar van hartpompen om een model te ontwikkelen dat draadloos herladen kan worden. Zo zouden die apparaten veel gebruiksvriendelijker worden dan dat ze nu zijn.

De grootste uitdaging momenteel is de afstand van het magnetische veld. Die is afhankelijk van de grootte van de spoel en staat nog niet helemaal op punt. Maar WiTricity werkt er aan om dat te perfectioneren.