Stephen Hawking won een weddenschap door de ontdekking van zwaartekrachtsgolven

Eerder deze week ontdekten wetenschappers het bestaan van zwaartekrachtsgolven. Stephen Hawking legde het belang van deze zwaartekrachtsgolven uit aan de de Britse radio BBC 4.

Hawking zei dat het bestaan van zwaartekrachtsgolven de inflatietheorie bewijst. De inflatietheorie gaat er van uit dat het universum exponentieel uitzette direct na de big bang. De theorie legt uit hoe het komt dat het universum er in elke richting hetzelfde uitziet. Hawking voegde er fijntjes aan toe dat hij door de ontdekking een weddenschap heeft gewonnen met Neil Turok.

Neil Turok kwam in 2001 met een theorie op de proppen dat het universum cyclisch is en dat er oneindig veel big bangs zijn. Elke big bang creëert zo een nieuw universum. In dat geval zouden er geen zwaartekrachtsgolven aanwezig zijn in het universum. Nadat Turok zijn theorie openbaar maakte, wedde Hawking met hem dat de Plancksatelliet zou bewijzen dat er wel zwaartekrachtsgolven zijn.

Turok geeft zijn verlies niet toe omdat de Plancksatelliet vorig jaar geen zwaartekrachtsgolven vond. De golven zijn ontdekt door de BICEP-telescoop op de Zuidpool. Turok wil nu eerst meer bewijzen van de zwaartekrachtsgolven. Hij claimt dat de wetenschappers die ze ontdekten niet duidelijk genoeg zijn in hun verklaring waarom ze geloven dat wat ze ontdekten daadwerkelijk zwaartekrachtsgolven zijn. Hij gaat ook niet helemaal akkoord met de inflatietheorie omdat die niet uitlegt wat er was voor het universum ontstond.

Dat wil niet zeggen dat Turok niet onder de indruk is van de ontdekking. Volgens hem kan deze ontdekking nog altijd grote gevolgen hebben voor het onderzoek naar de oorsprong van het universum. Maar Hawking zal nog eventjes moeten wachten op de winst van de weddenschap.

Het is niet de eerste keer dat Stephen Hawking een weddenschap aangaat met een collega-wetenschapper. In 2012 verloor hij 100 dollar nadat hij had gewed dat de CERN met de Large Hadron Collider het Higgs-Bosondeeltje niet zou vinden. Ze vonden het toch in juli 2012.