Het beste restaurant ter wereld gebruikte plasticine als blauwdruk voor unieke gerechten

Deze maand publiceert Phaidon de zevendelige boekenset ‘elBulli 2005-2011′ , een zeer grondige blik in het creatief proces van meer dan 750 recepten van elBulli.

ElBulli was een Spaans driesterrenrestaurant dat jarenlang tot culinaire topprestaties. Tussen 2002 en 2011 werd het restaurant van de Spaanse topchef Ferran Adrià vijf keer bekroond tot beste restaurant van de wereld.

De gerechten die geserveerd werden in elBulli waren uniek en creatief, gerechten die nooit eerder gemaakt waren totdat Adrià ze bedacht. Maar Adrià werkte natuurlijk niet alleen in elBulli. In 2008 werkten er 42 koks die de gerechten van Adrià perfect moesten imiteren. Zij hadden geen enkel referentiepunt en zo’n gerecht zou vaak nog evolueren dus er waren wel eens discussies over hoeveelheden, proporties en groottes van gerechten.

Om de invloed van deze discussies zo goed mogelijk te beperken, probeerden ze foto’s te gebruiken. Die stopten de discussies over de opmaak van het bord, maar niet over de grootte van elke component van het gerecht. Die componenten waren juist extreem belangrijk bij elBulli.

Daarom besloot het team achter elBulli om van elk gerecht een model uit plasticine te maken. Het kleurrijke resultaat lijkt een beetje op een Play-Dohcreatie maar het hielp de chefs wel om de gerechten van Adrià exact te imiteren.

GroentenPanachéPlasticine
Getextureerde groentenpanache
GroentenPanaché
Getextureerde groentenpanache
KipCurryPlasticine
Kip curry op twee wijzes gepresenteerd
KipCurry
Kip curry op twee wijzes gepresenteerd
ZadenPlasticine
‘Zaden’, een uniek gerecht van elBulli
Zaden
‘Zaden’, een uniek gerecht van elBulli

Foto’s: Copyright Phaidon Press