Dit is de top 10 van auto’s uit films

Er zijn films waarin een auto soms een even belangrijke rol speelt als het hoofdpersonage. Om in onze top tien te komen moet die auto meer doen dan alleen snel zijn. Hij moet ook in de dromen binnendringen van iedereen die hem heeft zien schitteren op het witte doek.
Hier is onze top tien van meest memorabele auto’s uit films, in geen specifieke volgorde.

1964 Aston Martin DB5, Goldfinger

De DB5 is de eerste herkenbare Bond-auto. Hij maakte zijn eerste publieke vertoning in de James Bond film ‘Goldfinger‘ in 1964.

 

 

De auto verscheen daarna nog in verschillende James Bond films, in de laatste film in de reeks, ‘Skyfall‘, zorgde de auto voor een nostalgische noot.

 

1976 Lotus Esprit Series I, The Spy Who Loved Me

Nog een James Bond auto, deze keer uit de klassieker ‘The Spy Who Loved me‘. De auto is bekend door de scene waar hij veranderd in een duikboot.

 

1977 Pontiac Trans Am, Smokey and the Bandit

Wanneer regisseur Hal Needham deze auto in ‘Smokey and the Bandit‘ naast Burt Reynolds en Sally Field castte, wist hij niet welke gevolgen dit zou hebben op de Amerikaanse automarkt. Het jaar van de release van de film steeg de verkoop van de Pontiac Trans Am met ongeveer 30 000 stuks, het jaar erna met 24 000.

 

’32 Ford Coupe, American Graffiti

Een paar jaar voor ‘Star Wars‘, maakte George Lucas ‘American Graffiti‘, een komische film over de autocultuur in Californië in de jaren 60.

 

1981 DeLorean DMC-12, Back to the Future

Misschien wel de meest herkenbare auto uit de filmgeschiedenis. De DeLorean uit de’Back to the Future‘ – films heeft een legendarische status gekregen door zijn futuristische look en is ontworpen door de Italiaanse auto-ontwerper Giorgetto Giugiaro.

 

1968 Mustang GT 390, Bullitt

Je weet dat een auto zijn cultfilm-status heeft overstegen en uitgegroeid is tot een icoon wanneer een autobedrijf een limited edition-versie twee keer maakt, zoals Ford met de Bullitt Mustang uit de film uit 1968 ‘Bullitt‘. De auto schitterde naast de Amerikaanse acteur Steve McQueen.

 

 

Een modernere versie van deze krachtpatser, een Shelby Mustang, wordt in de recente film Getaway speciaal op maat gemaakt voor de voormalige racer Brent Magna (gespeeld door Ethan Hawke). In deze actiefilm vol wilde achtervolgingen schittert is de moderne Mustang in al zijn glorie te zien.

 

1970 Dodge Challenger R/T, Vanishing Point

Het plot is simpel: Kowalski (Barry Newman) wedt dat hij van Denver naar San Francisco kan rijden in minder dan 15 uur (wat een gemiddelde snelheid zou vragen van ongeveer 130 km/u). Vanishing Point is een film vol stunts die bedacht zijn door hetzelfde team als dat van Bullitt.

 

1973 XB GT Ford Falcon, Mad Max

In de Australische film Mad Max transformeerden de makers een Ford Falcon in ‘the Interceptor’, ondertussen een icoon in de autocinema-geschiedenis.

 

Batmobile/Tumbler, Batman Begins

Net zoals Bond-auto’s bestaat de Batmobiel al generaties, maar blijft hij erg cool. De laatste versie van de Batmobiel, de Tumbler, schitterde in The Dark Knight trilogie van Christopher Nolan.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Y9EceIZykHE

1970 Dodge Charger, The Fast and the Furious

De Dodge Charger is een superster, niet alleen door de Fast and the Furious films. De meest bekende Charger was waarschijnlijk ‘General Lee‘ uit ‘The Dukes of Hazard‘ tv-serie.