Facebook creëert technologie die gezichten even goed herkent als mensen

Als mens is het gemakkelijk genoeg om menselijke gezichten te herkennen, maar voor computers is dat hele andere koek. Hoewel Facebook nu een computerprogramma heeft ontwikkeld dat een menselijk gezicht bijna even goed kan herkennen als een mens zelf.

Het project heet Deepface en volgens Facebook kan het in 97,25% van de gevallen uit twee foto’s afleiden of de mensen op de foto’s dezelfden zijn. Dezelfde test werd afgenomen bij mensen met een succesratio van 97,5%. De technologie komt dus weer akelig dicht in de buurt.

Deepface herkent gezichten door 3D-modellen te maken van de gelaatstrekken. Daarna wordt er een plat model gemaakt dat gefilterd wordt op kleur om zo specifieke gelaatstrekken in de verf te zetten. Om het programma op te leren werden 4,4 miljoen gelabelde gezichten van 4.030 verschillende mensen gebruikt.

Het project zal nog niet direct op Facebook gelanceerd worden. Het project wordt nu naar buiten gebracht zodat Facebook het kan presenteren op de IEEE Conference on Computer Vision and Pattern Recognition en nog feedback kan krijgen van de onderzoeksgemeenschap.

Eind 2010 lanceerde Facebook al gezichtsherkenning op het sociale netwerk. Die gezichtsherkenning kan een persoon op een foto herkennen om hem of haar gemakkelijker te taggen. De gezichtsherkenningsfunctie stootte wel op heel wat kritiek.