Jeremy Clarkson van Top Gear onder vuur door racistische uitspraak

Jeremy Clarkson, de presentator van de succesreeks Top Gear op BBC, ligt zwaar onder vuur in het Verenigd Koninkrijk. De 53-jarige autofanaat was in Thailand om de seizoensfinale van Top Gear in te blikken. Toen de brug over de rivier Kwai af was, zei Clarkson: “There’s a slope on it.” Op dat moment wandelde er een Thaise man over de brug. Blijkbaar is ‘slope’ een denigrerende term voor mensen van Aziatische origine, hoewel Clarkson ook de helling (want dat betekent het woord in eerste instantie) kan bedoelen.

Hoe dan ook, de BBC en Clarkson kregen heel wat boze tweets van fans die vonden dat Clarkson ditmaal te ver was gegaan. Eén fan tweette: ”There’s a slope on it’? Sorry @BBC_TopGear that’s a step too far. Not big, not clever, not funny. All the best for the future.”
Een andere schreef: ‘Top Gear – There’s a slope on it – Subtle racism!’. Nog een andere was akkoord met de tweets van de vorige: “That slope joke on Top Gear tonight was ill advised. A great show ultimately spoilt by a gag too far.”

BRITAIN-ENT-MISSION IMPOSSIBLE

Als we de clip echter bekijken, horen we Richard Hammond antwoorden dat Clarkson gelijk heeft. “Er is inderdaad een helling aan die kant.”

Clarkson nam de moeite niet om te antwoorden. Hij tweette aan zijn 300.000 volgers: “Hopelijk genieten jullie van de seizoensfinale vanavond. Er worden feiten verteld.” De woordvoerder van Clarkson weigerde alle commentaar en Andy Wilman, de producer van de show, hield zich van de domme door te stellen dat hij niet wist waar het over ging.