Europees Parlement wil extra kosten voor mobiel bellen in het buitenland afschaffen

Mobiel bellen, sms’en en surfen in het buitenland mag vanaf eind 2015 niet duurder zijn dan gsm-gebruik in eigen land. Dit EU-wetsvoorstel is vandaag door de industriecommissie van het Europees Parlement aangenomen. Dat meldt Ivo Belet op zijn website.

De tarieven voor bellen, sms’en en surfen werden eerder al geplafonneerd, maar het Europees Parlement wil dat ze nu volledig worden gelijk getrokken in binnen- en buitenland. De grote meerderheid van de Europeanen beperkt het gsm-gebruik in het buitenland. Er zit duidelijk nog veel rek op het gebruik van de smartphone in het buitenland, vooral voor de app-economie. Apps met toeristische info, plattegrondjes en foto’s worden nu vaak niet gebruikt door de hoge kosten.

Het afschaffen van de roamingtarieven maakt deel uit van een breder wetgevend pakket dat onder andere ook het open internet wil vrijwaren. Zeker wanneer telecomoperatoren zelf (audiovisuele) inhoud gaan aanbieden, is het belangrijk dat ze niet discrimineren wat de kwaliteit en de snelheid van het internet betreft. Ook innovatieve diensten zoals Skype mogen niet van het aanbod uitgesloten worden.  In de Kamer zijn er verschillende wetsvoorstellen die deze “netneutraliteit” willen bewaken, maar nu liggen er garanties op tafel die voor de hele EU zullen gelden.
Op 3 april stemt het voltallige Europees Parlement over dit wetsvoorstel.
De evolutie van de vastgelegde maximum tarieven (excl BTW) voor oproepen, sms’s en downloaden in de EU:

 

1 juli ‘12 1 juli ‘13 1 juli ‘14 +BTW (21%)
Uitgaande oproep (per minuut) €0,29 €0,24 €0,19 €0,23
Inkomende oproep (per minuut) €0,08 €0,07 €0,05 €0,06
Uitgaande SMS (per SMS) €0,09 €0,08 €0,06 €0,07
Data download (per MB*) €0,70 €0,45 €0,20 €0,24