Nieuw bewijs werpt licht op ontstaan universum

Zoals wij eerder hier hebben verteld, gaat de aankondiging van het Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics inderdaad over de ontdekking van oer-zwaartekrachtsgolven die een echo zijn van het ontstaan van ons universum. Het is het eerste rechtstreeks bewijs dat ons universum in de eerste microseconden na de ‘Big Bang’ een supersnelle uitbreiding kende en is een belangrijke stap in het beantwoorden van de vraag: wat is de oorsprong van ons universum?

De doorbraak werd aangekondigd door een Amerikaans team dat werkt aan een project bekend als BICEP2. Het doel van het project is om met behulp van een telescoop op de Zuidpool gedetailleerde observaties van een klein stukje van de hemel te maken.

Het onderzoek en geleverde bewijs zal nauwkeurig worden nagekeken, maar er is nu al sprake van een Nobelprijs voor deze ontdekking.

“Dit is spectaculair,” zei Professor Marc Kamionkowski, van Johns Hopkins University. “Ik heb het onderzoek gezien; de argumenten zijn overtuigend, en deze wetenschappers zijn de meest voorzichtige en conservatieve mensen die ik ken,” zei hij tegen BBC News.

Foto: Steffen Richter (Harvard University)