In Florida kunnen pesters binnenkort tot één jaar gevangenisstraf krijgen

In Florida ligt nu een wetsontwerp bij de senaat waardoor pesten en cyberpesten een misdrijf wordt. Pesters kunnen bij de eerste veroordeling 60 dagen cel en een kleine boete krijgen maar waarschijnlijk zal dat voorwaardelijk zijn en zal de pester verplichte begeleiding krijgen.

Maar bij een tweede veroordeling krijgt de pester tot één jaar celstraf en een boete van duizend dollar. Er staat geen leeftijd op deze wet, omdat pesten vooral een probleem is bij jongeren.

Deze wet is een reactie op de zelfmoord van Rebecca Sedwick, een twaalfjarig meisje dat vorig jaar in september zelfmoord pleegde nadat ze voortdurend werd gepest door twee meisjes van twaalf en veertien. De meisjes werden voor het gerecht gedaagd maar de aanklacht tegen de meisjes werd later ingetrokken.

Nu met de nieuwe wet, die Rebecca’s law wordt genoemd, wordt pesten een zwaar misdrijf van de derde graad in Florida. Onder pesten verstaan magistraten dan het opzettelijk, kwaadwillig en herhaaldelijk lastigvallen van een persoon.

Het probleem met de wet is dat het oppakken en opsluiten van jongeren er voor zorgt dat diezelfde jongeren later meer criminele feiten zullen plegen. Straffende maatregelen doen blijkbaar meer kwaad dan goed. De pesters zijn ook jongeren met problemen, die begeleid moeten worden om verder pestgedrag te voorkomen.

In Amerika hebben 42 staten van de 50 nu een wet rond pestgedrag. 24 van die wetten schrijven alleen straffende maatregelen voor. In Florida moet de wet enkel nog passeren langs de budgettaire commissie. Die zullen de wet waarschijnlijk goedkeuren omdat die nauwelijks effect heeft op het staatsbudget.