Tweede baby met HIV “genezen”

Amerikaanse onderzoekers hebben een baby die het HIV- virus draagt, dat aids veroorzaakt, genezen door een vroege behandeling. Antiretrovirale geneesmiddelen werden aan de baby in Californië slechts vier uur na de geboorte toegediend.
Het onbekende kind van 9 maanden oud is nu HIV-negatief. Het is het tweede  geval van een genezing nadat wetenschappers eerder een HIV-positieve  zuigeling in Mississippi genazen. Ook zij werd HIV-negatief gemeld na de vroegtijdige behandeling.

“Dit is een oproep tot actie voor ons en een bewijs dat we in staat zijn om te leren van deze gevallen. We hebben geen spoor meer van het virus gevonden in het bloed of weefsels van het kind,” zei pediatrie specialist aan de John Hopkins University, dr. Deborah Persaud tijdens een medische conferentie in Boston.

Het kind krijgt nog steeds drie anti-Aids cocktails per dag. Het kind uit Mississippi stopte twee jaar geleden met de antiretrovirale behandeling.
“De enige manier waarop we kunnen bewijzen dat we vooruitgang hebben geboekt bij deze kinderen is door ze uit de behandeling te halen en dat is niet zonder risico,” voegde Persaud toe.

Beide kinderen waren van moeders die besmet zijn met HIV. Het virus verzwakt het immuunsysteem van het lichaam. Het humaan immunodeficiëntie virus heeft wereldwijd meer dan 34 miljoen mensen besmet, schatten de onderzoekers.