Na zonnepanelen is er nu de zonnekubus

Binnenkort kan je misschien je telefoon opladen aan een grote zwarte kubus. Het Italiaanse ontwerpbureau T°RED werkt samen met de onderzoeksinstelling Ricerca Sistema Energetico om de e-QBO te creëren.

De e-QBO is een aanpasbare kubus die bestaat uit modules. Elke paneel van de kubus is één vierkante meter. Met die panelen kan je een kubus maken die zo groot of zo klein is als je wil. Zo kan je een kubus maken waarop je kan zitten, maar je kan evengoed een kubus maken waarin je kan wonen.

Overdag neemt de e-QBO zonlicht op en bewaart dat in accu’s. Mensen kunnen die accu’s aanspreken om hun apparaten op te laden en de kubus kan een wifi-signaal uitzenden.

Nog een voordeel aan de e-QBO is dat je het gemakkelijk kan monteren en demonteren. Om een voorbeeldje te geven, een stadsbestuur kan de kubus installeren bij een openbaar evenement. Nadat het evenement is afgelopen, kan de kubus gemakkelijk gedemonteerd worden en weer opgezet worden bij een volgend evenement. Met een prijs van 110.000 euro voor een kubus van vijf meter op vijf meter is het waarschijnlijk maar goed ook dat de kubus makkelijk demonteerbaar is.

Sinds T°RED vorig jaar de eerste e-QBO maakte, hebben ze er al enkele geïnstalleerd. Zo staan er al kubussen op het Piazza San Fedele in Milaan en bij een archeologische site in Sicilië. Op de World Future Energy Summit in Abu Dhabi vorige maand kreeg de e-QBO heel wat aandacht. De Italiaanse stad Piacenza denkt er aan om een kubus te kopen en te gebruiken als informatiecentrum tijdens de Expo 2015 in het naburige Milaan. T°RED is ook in gesprek met een toeristenoord in Libanon, waar ze een e-QBO willen met een inwendige ruimte van tweehonderd vierkante meter.