Brei een trui en redt een pinguïn

The Penguin Foundation op Philips Island heeft een wereldwijd verzoek gelanceerd aan breiers om truien voor pinguïns die in de kliniek belandden, te breien. Pinguïns die het slachtoffer werden van olierampen, moeten de kleine truitjes dragen om warm te blijven. Ze weerhouden de pinguïns er ook van de olie van hun vacht te halen met hun bek.

Breister Lyn Blom is de receptioniste op Phillip Island Nature Parks in Victoria en heeft vele pinguïntruitjes gebreid door de jaren heen. Het eiland staat bekend om hun grote pinguïnkolonie. De pinguïns krijgen de laatste jaren te kampen met olierampen en andere vervuiling in de oceaan die hun leven bedreigen. Lyn Blom zegt dat het niet alleen grote olierampen die problemen veroorzaken voor de lokale pinguïns.

“Vissers reinigen hun containers of andere dingen terwijl ze op zee zijn,” zegt Lyn. “Het is een aanhoudend probleem. We krijgen waarschijnlijk ongeveer 20 vogels per jaar.” Een voordeel van het breien van een pinguïntrui is dat ze klein zijn . “Ze zijn erg snel klaar,” vertelt Lyn.

The Penguin Stichting verdeelt de truitjes ook om andere dieren in opvangcentra te helpen waar nodig.
In 2011 zamelde de stichting geld in voor het nieuwe Phillip Island Wildlife Rehabilitation Centre dat tot 1500 pinguïns kan huisvesten in het geval van een grote olieramp .

U kunt hier meer informatie vinden over hoe u truien moet breien voor pinguïns. U vindt er ook  het breipatroon en waar u het eindproduct heen kunt sturen.