Veertien mensen bezitten de zeven sleutels voor het internet

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Het klinkt een beetje als iets uit een James Bondfilm, maar veertien mensen beheren het internet. Die veertien mensen hebben zeven sleutels waarmee ze het internet controleren. Als deze veertien mensen samenkomen, hebben ze een 'sleutelceremonie'. James Ball van de Britse krant The Guardian mocht onlangs zo'n sleutelceremonie bijwonen.

De mensen die zo'n sleutel hebben, behoren tot ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). ICANN is de organisatie die verantwoordelijk is voor toewijzen en omzetten van IP-adressen.

Als je in je browser 74.125.136.94 ingeeft,dan kom je op de site van Google terecht. ICANN beheert deze nummers en zorgt er voor dat mensen naar de juiste webpagina worden gestuurd. Computers werken makkelijker met nummers, terwijl het voor mensen het makkelijker is om de naam van een site te onthouden. ICANN levert dus een onmisbare dienst aan het internet.

Als iemand met slechte bedoelingen controle heeft over ICANN, kan hij er bijvoorbeeld voor zorgen dat je naar een valse website van een bank wordt gestuurd, terwijl je wel de correcte naam intypte. Het is dus belangrijk dat die controle nooit bij één persoon of instelling ligt.

Daarom legt ICANN die controle bij zeven mensen over heel de wereld. Zij hebben allen toegang tot een sleutel van het internet. Zeven anderen hebben reservesleutels voor moest er iets gebeuren. De sleutels die deze veertien mensen hebben, openen kluizen waarin een smartcard ligt. Als je die zeven smartcards combineert, heb je de 'master key'. Met die hoofdsleutel krijg je toegang tot de database van ICANN.

Sinds 2010 hebben de houders van de sleutels elke drie maanden een sleutelceremonie, waarop ze de 'master key' vernieuwen. De ceremonie vindt plaats achter een hoop gesloten deuren, die je enkel kan openen met retina-scans, scans van handpalmen, speciale codes, ... tot je uiteindelijk bij één van de meest beveiligde kamers in de wereld komt.

De groep voert dan het ritueel uit en nadien verlaten de sleuteldragers één voor één de kamer. Nadien gaan ze samen op restaurant en vieren ze een feestje, omdat het internet weer dat tikkeltje veiliger is.

Een volledig verslag van de sleutelceremonie die The Guardian mocht bijwonen, vind je hieronder.

Als je nog niet genoeg hebt van dit vreemde ritueel, is hier een filmpje van de allereerste sleutelceremonie.