Twee wagens in beslag genomen in Brussel voor gebruik nieuwe app Uber

In Brussel zijn de auto’s van twee chauffeurs in beslag genomen omdat zij gebruik maakten van de app Uber. Uber is een applicatie waarmee iedereen taxichauffeur kan worden en mensen kan vervoeren.

Uber lanceerde vorige week in Brussel. De lokale taxichauffeurs zijn absoluut niet gediend met de applicatie, die minder geld vraagt dan de wettelijk opgelegde tarieven en dus oneerlijke concurrentie vormt. Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) waarschuwde vorige week dat chauffeurs die de app gebruiken hun wagen kunnen verliezen. Nu wordt de daad bij het woord gevoegd.

Grouwels vroeg vorige week al aan Uber om hun activiteiten in Brussel stop te zetten. Uber is niet van plan om te luisteren. Sterker nog, woordvoerster Susanne Stulemeijer zei aan De Tijd dat ze de twee chauffeurs juridisch zullen bijstaan. De applicatie kreeg volgens haar al duizenden positieve reacties in Brussel en zal er morgen nog altijd zijn.

Ze haalt ook aan dat Djump, een app die autodelen vergemakkelijkt, al maanden zonder problemen mag draaien in Brussel. Het verschil tussen deze twee apps is dat Djump werkt met een vrijwillige bijdrage en niet met vaste tarieven zoals Uber. En daar knelt het schoentje voor Uber. Doordat zij vaste tarieven vragen, vallen zij onder de taxiwetgeving. Daarmee zijn de meeste chauffeurs, die zich zomaar eventjes inschrijven op de applicatie, niet in orde.